Foto: LETA

Kukuļņemšanā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs martā ieradies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) nodot balss paraugu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Rimšēviča balss paraugs nepieciešams, lai, visticamāk, skaņu ierakstu ekspertīzē to varētu salīdzināt ar KNAB rīcībā esošajiem audioierakstiem. Medijos jau iepriekš bija izskanējis, ka tiesībsargājošās iestādes bija noklausījušās Rimšēviča sarunas, piemēram, portāls "pietiek.com" vēstīja, ka Rimšēviča telefonsarunas noklausītas aptuveni divu gadu garumā.

Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš teica, ka izmeklēšanas darbības komentēt nedrīkstot.

Skaņu ierakstu ekspertīzes Latvijā veic Valsts policijas Kriminālistikas pārvalde. Aģentūrai LETA zināms, ka korupcijas lietās salīdzinoši bieži tiek lūgts veikt skaņu ierakstu ekspertīzes. Tās nepieciešamas, ja izmeklēšanas laikā noklausītas iesaistīto personu sarunas.

Kriminālistikas pārvaldes mājaslapā teikts, ka skaņu ierakstu un aparatūras izpētē veic personu identifikāciju pēc balss ierakstu akustiskajiem parametriem un runas lingvistiskajām pazīmēm, veic fonogrammās fiksēto sarunu satura atšifrēšanu gadījumos, ja rodas strīds par konkrēto vārdu, vārdu savienojumu vai teikumu. Tāpat šādā ekspertīzē veic salīdzināmo balss paraugu iegūšanu, nosaka pētāmās runas spontanitāti. Šādās ekspertīzēs arī nosaka vai pētāmais ieraksts ir veikts ar iesniegto aparatūru.

Kriminālistikas pārvaldes Infotehnisko ekspertīžu nodaļa 2016.gadā veikusi 425 ekspertīzes, tajā skaitā ierakstu ekspertīzes, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šonedēļ telekanālā LNT nenosauca laiku, kāds būs nepieciešams, lai savāktu pierādījumus un nodotu Latvijas bankas amatpersonas lietu kriminālvajāšanas uzsākšanai, taču piebilda, ka tam nebūs vajadzīgi gadi, bet gan mēneši.

Jau vēstīts, ka Rimšēvičs tiek turēts aizdomās KNAB izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta ceturtās daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par "ABLV Bank" darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un "Norvik banku". Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar "Trasta komercbanku", ko gan KNAB, gan Rimševiča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.

Latvijas Bankas amatpersonai ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - drošības nauda, aizliegums ieņemt bankas prezidenta amatu, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Vienlaikus Rimšēvičs paziņojis, ka ir nolēmis neatkāpties no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!