Foto: EPA/Scanpix/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis apsveikumu uz vēl vienu termiņu ievēlētajam Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nosūtījis, lai nodrošinātu sev politisko kapitālu nākamgad paredzētajās prezidenta vēlēšanās, pieļāva Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Skudra norādīja, ka Baltijas valstu kontekstā Vējonis un Igaunijas prezidente ir apsveikuši Putinu ar uzvaru prezidenta vēlēšanās, tāpēc drīzāk jājautā, kādi bija Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites īpašie apsvērumi, kāpēc viņa atteicās apsveikumu nosūtīt.

Tāpat Vējonis, lemjot par apsveikuma sūtīšanu, droši vien ņēma vērā ASV prezidenta Donalda Trampa rīcību, kurš arī apveicis Putinu, norādīja Skudra un piebilda, ka apsveikums sekojis arī no Japānas premjerministra.

"Es domāju, ka patlaban ir tik daudz laika pagājis, ka tā sveikšana vai nesveikšana zaudējusi rezonansi sabiedriskajā domā un cilvēki vienkārši piefiksē to kā faktu," norādīja eksperts.

No vienas puses Vējonim ir arī savi politiskie apsvērumi, ņemot vērā, ka nākamgad paredzētas Valsts prezidenta vēlēšanas. Vējonis, visticamāk, ļoti cer uz partijas "Saskaņa" balsīm, jo šajā partijā varētu būt deputātu grupa, kas būtu gatava balsot par Vējoni, norādīja eksperts.

"Tā gan ir mana spekulācija, taču uz vēlēšanām atkal pie apvāršņa kā kandidāts varētu parādīties Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits. Tad protams jautājums par Latvijas Krievijas attiecībām varētu būt ar diezgan izšķirošu nozīmi, turklāt patlaban pazīmes liecina, ka "Saskaņas" deputāti Saeimā nekļūs mazāk, bet tieši otrādi varētu kļūt vairāk," uzsvēra Skudra atgādinot, ka šoruden paredzētas parlamenta vēlēšanas.

Eksperts arī pārliecināts, ka Zaļo un zemnieku savienības un partijas "Latvijai un Ventspilij" bija par to, lai šāds apsveikums tiktu nosūtīts.

Valsts prezidenta kanceleja informēja, ka atbilstoši diplomātiskajā praksē pieņemtajam Vējonis ir nosūtījis rakstveida apsveikumu Putinam.

Apsveikumā Putinam Latvijas prezidents novēl, lai Krievijas prezidenta darbs sekmētu visas Krievijas tautas labklājību, kā arī pauž cerību uz abpusēji labvēlīgu Latvijas-Krievijas kaimiņattiecību attīstību.

Vakar pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) Vējonis skaidroja, ka lēmums par kādas ievēlētas personas apsveikšanu ir katras valsts ziņā. "Apsveikt vai neapsveikt ir katras valsts izšķiršanās. To valsts dara, pamatojoties uz starptautisko organizāciju atzinumiem par to, vai nav bijuši kādi pārkāpumi vēlēšanu procesā," skaidroja Vējonis.

Jau ziņots, ka svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts galva Vladimirs Putins, pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, saņemot 76,67% balsu.

Putinu ar pārvēlēšanu amatā apsveikuši vairāku valstu līderi, tostarp Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un ASV prezidents Donalds Tramps.

Apsveikumu Putinam nosūtījusi arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, taču Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite lēmusi neapsveikt Putinu ar ievēlēšanu uz vēl vienu amata termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!