Foto: DELFI
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) trūkst darbinieku un vakances ir grūti aizpildīt, jo, lai arī darbs prasa lielu atbildību, algas iestādē ir zemas, trešdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".

VBTAI vadītāja Marianna Dreja, kura amatā ir nepilnu mēnesi, raidījumam pastāstīja, ka pašlaik inspekcijā kopumā ir 60 darba vietu un 10 no tām ir vakantas. Viņa arī atklāja, ka uz vairākiem amatiem konkurss tiek sludināts atkārtoti, jo neviens uz tiem nepiesakās. Lielākoties, iestādei trūkst vecāko inspektoru, kuru pienākums ir veikt pārbaudes un izskatīt sūdzības.

Minimālais atalgojums šajā amatā ir 650 eiro pirms nodokļu nomaksas, savukārt trešajai kvalifikācijas pakāpei mazliet vairāk nekā 800 eiro. "Panorāma" arī atgādina, ka valstī vidējā bruto alga saskaņā ar jaunākajām aplēsēm ir 926 eiro mēnesī. Kā norādīja Deja, iepriekš algas VBTAI bijušās vēl zemākas, taču pērn bijis algu pielikums.

''Šis darbs ir ļoti atbildīgs, ļoti psiholoģiski sarežģīts, jo situācijas mēdz būt dažādas," skaidroja Dreja.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) gan noraida apgalvojumu, ka tik liels vakanču daudzums neļauj VBTAI pilnvērtīgi strādāt. "Ņemot vērā to, ka ir jābūt pamatā bērnu tiesību interesēm, nevis institūciju interesēm, kādām abstraktām interesēm, cilvēkiem ir jāpārorientējas. Un daži ir aizgājuši no darba tāpēc, ka viņi ir sapratuši, ka viņi jaunajos apstākļos nevar strādāt," raidījumam paudis Reirs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!