Foto: Reuters/Scanpix

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien nolēma atkārtoti vērsties pie valdības, prasot nekavējoties sākt "jumta likuma" veidošanu bezpilota lidaparātu regulējuma uzlabošanai.

Komisijas sēdē Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs cita starpā sniedza prezentāciju par iespējamo tiesisko regulējumu pretdarbībai, ja bezpilota gaisa kuģi tiek negodprātīgi izmantoti.

Tomēr komisijas deputāti norādīja, ka pirms apmēram pusgada bija aicinājuši sagatavot plašāku regulējuma pilnveidojumu, nevis tikai attiecībā uz pretdarbības jautājumiem.

Arī Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta Kriminālsodu izpildes politikas nodaļas vadītāja Kristīne Ķipēna norādīja, ka "jumta likums" šajā jomā būtu nepieciešams. Viņa skaidroja, ka pašlaik pat nav definēti vienkārši jēdzieni attiecībā uz bezpilota lidaparātu neitralizēšanas veidiem nepieciešamības gadījumā.

Reizē diskusijās komisijas sēdē izskanēja arī šaubas, vai jaunais regulējums nebūs pārāk vispārīgs, kā arī, vai netiks izdarīts dubults darbs, jo Eiropas Savienība gandrīz jau ir pabeigusi darbu pie šīs nozares regulējuma sagatavošanas - attiecīgai regulai būtu jāstājas spēkā vasarā, savukārt noteikumiem līdz gada beigām.

Gorodcovs arī akcentēja, ka VAS "Latvijas Gaisa satiksmei" uzticēts izveidot aeronavigācijas datu platformu bezpilota lidaparātiem. Šis uzdevums līdz galam esot jāveic līdz 2019.gada beigām.

Latvijas Tālvadības gaisa kuģu asociācijas valdes loceklis Ilmārs Ozols vērsa komisijas uzmanību, ka pašreizējie normatīvie akti neregulē jautājumus par bezpilota gaisa kuģu operatoru, tālvadības gaisa kuģu pilotu un bezpilota gaisa kuģu reģistrāciju, kā arī tālvadības gaisa kuģu pilotu kompetences pārbaudi.

Šajā kontekstā viņš cita starpā norādīja uz iespēju izveidot, viņaprāt, ērtu kontroles sistēmu bezpilota lidaparātu izmantošanai. Šo ierīču lietotāji varētu reģistrēt jebkuru lidojumu mobilā telefona aplikācijā. Tajā būtu arī iespējams pieteikties atļaujas saņemšanai lidot vietās, kur nepieciešams saņemt šādu akceptu.

Aizsardzības komisijas sēdē tika spriests par tiesiskā regulējuma pilnveidošanu bezpilota gaisa kuģu vai cita veida lidaparātu izmantošanai un pretdarbībai pret tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!