Foto: Shutterstock

Ūdenssaimniecībā nepieciešamā mērierīce var tikt uzstādīta arī iedzīvotāja mājās, šādu skaidrojumu koalīcijai pirmdien snieguši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji.

To pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja partijas "Vienotība" priekšsēdētājs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens. Viņš norādīja, ka attiecīgais jautājums aktualizējies pēc tam, kad dažas pašvaldības esot prasījušas, lai ūdens skaitītājus iedzīvotāji uzstāda par saviem līdzekļiem.

VARAM pārstāvji skaidrojuši, ka mērierīces nav jāuzstāda par iedzīvotāju līdzekļiem un ka to var veikt sadarbībā ar ūdens piegādes uzņēmumu.

Vaicāts, vai nav tā, ka tikai mērierīci uzstāda ūdens pakalpojuma sniedzējs, bet iedzīvotājiem ir jānodrošina vieta šīs sistēmas ierīkošanai, Ašeradens norādīja, ka saskaņā ar ministrijas skaidrojumiem mērierīce var tikt uzstādīta arī iedzīvotāja mājā.

Kā informēja "Vienotības" pārstāvis Sandris Sabajevs, politiskais spēks iestājas pret papildu maksājuma iekasēšanas no privātmāju īpašniekiem par ūdens skaitītāju ierīkošanu.

""Vienotība" iestājas pret ūdens komercuzskaites mēraparāta mezglu izbūvēšanas izmaksu uzlikšanu uz iedzīvotāju pleciem," akcentē "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Upenieks.

Upenieks norāda, ka VARAM ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) ir jānodrošina, lai, ūdenssaimniecības pakalpojumu uzņēmumi, īstenojot Ūdenssamniecības pakalpojumu likuma normas, rod tādus risinājumus ūdens komercuzskaites mēraparātu uzstādīšanā, kas nerada privātmāju īpašniekiem papildu izmaksas.

Kā ziņots, laikraksts "Latvijas Avīze" jau vēstīja, ka līdz 2020.gadam privātmāju īpašniekiem par saviem līdzekļiem jāuzbūvē ūdens komercuzskaites mēraparāta mezgls. Minētais nosacījums satraucis mazpilsētu mazturīgos iedzīvotājus un pensionārus, kuriem nav līdzekļu papildus tēriņiem aptuveni 500 līdz 1000 eiro apmērā.

VARAM pārstāve Laura Jansone pēc laikrakstā publicētās informācijas pastāstīja, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējiem jāveic ēkas kopējā ūdens patēriņa uzskaites mērierīču uzstādīšana. Savukārt ēku īpašniekiem ir jānodrošina speciāla vieta vai telpa ūdenssaimniecības pakalpojumu mērierīces uzstādīšanai, piemēram, ēkas pagrabā vai tai piederošajā teritorijā.

Gadījumā, ja privātmājās uzstādītā mērierīce pēc precizitātes un citiem raksturlielumiem atbilst komercuzskaites mēraparātam un pakalpojumu sniedzēja pārstāvis var tai vajadzības gadījumā piekļūt, tad mājas īpašniekam par mēraparāta nomaiņu nav jādomā. Taču šādā gadījumā mājas īpašniekam tāpat jāgriežas pie ūdensapgādes pakalpojumu sniedzēja, lai noskaidrotu, vai jau esošais mēraparāts tik tiešām atbilst likuma prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!