Foto: Itar-Tass/Scanpix

Tieši iebraucot un uzturoties Krievijas teritorijā, Latvijas iedzīvotāji bija pakļauti būtiskākajiem pretizlūkošanas riskiem starp tiem izceļams vervēšanas risks, teikts Drošības policijas pārskatā par 2017. gadu.

Visvairāk vervēšanas riskam pakļauti bija tie Latvijas iedzīvotāji, kuri iesaistījušies prettiesiskās darbībās – galvenokārt kontrabandā vai koruptīvās darbībās, tie, kur ir valsts vai pašvaldību institūciju amatpersonas vai darbinieki, kā arī tās personas, kurām ir iespēja piekļūt dažādām valsts nozīmes datu bāzēm un informācijas sistēmām vai citādai sensitīvai informācijai, tajā skaitā personas datiem.

DP teiktais liecina, ka Krievijas specdienesti interesi iesaistīšanai slepenajā sadarbībā var izrādīt par jebkuru Latvijas iedzīvotāju, ja vien saskata iespēju personu tūlītēji vai ilgtermiņā izmantot savu interešu realizēšanā. Proti, nav svarīgi, vai personai ir piekļuve valsts noslēpumam. "Jāņem vērā, ka savas valsts teritorijā Krievijas specdienestiem nav jāuztraucas par pretizlūkošanas pasākumiem, tādēļ tie var izmantot pēc iespējas plašu tiem pieejamo instrumentu klāstu, lai piespiestu Latvijas valstspiederīgos iesaistīties slepenajā sadarbībā. Šajā kontekstā lielāko izlūkdarbību intensitāti pret Latviju no Krievijas teritorijas nodrošināja FSB," rakstīts gada pārskatā.

Aizvadītajā gadā FSB savās interesēs turpināja aktīvi izmantot robežas šķērsošanas procedūru: dokumentu pārbaudes, intervijas robežas šķērsošanas laikā, muitas un migrācijas procesu kontroli. Šo pasākumu piesegā Krievijas dienests iegūst informācija par notiekošo Latvijā un sabiedrības reakciju uz Krievijai būtiskiem procesiem, kā arī vāc personiska rakstura informāciju par personām, kuras potenciāli iesaistīt slepenajā sadarbībā.

FSB sadarbojās ar citām Krievijas spēka struktūrām – Federālo muitas dienestu un Iekšlietu ministrijas Galveno migrācijas jautājumu pārvaldi. Šīs struktūras piesaistītas, lai, izmantojot šķietamas nepilnības ceļošanas dokumentācijā vai pārkāpumus robežšķērsošanas procedūrā, inkriminētu Latvijas iedzīvotājiem administratīvus vai kriminālus pārkāpumus, tādējādi izdarot uz tiem psiholoģisku spiedienu un mudinot uz sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!