Foto: Reuters/Scanpix

Rīgas pilsētas būvvalde vismaz tuvākos septiņus gadus nevienu no Rīgas ielām vai laukumiem nenosauks par godu Krievijas opozicionāram Borisam Ņemcovam, pastāstīja Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis (V).

Janvāra sākumā Ķirsis vērsās pie Rīgas mēra Nila Ušakova (S) ar rosinājumu kādu no Rīgas ielām nosaukt par godu pirms trim gadiem noslepkavotajam Krievijas opozicionāram Ņemcovam. Savā vēstulē deputāts norādīja, ka Ņemcovs "savā politiskajā darbībā ir iestājies par demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas ievērošanu Krievijā, pret Krievijas agresīvo ārpolitiku, kas ir vērsta pret tās kaimiņiem, īpaši Baltijas valstīm, tajā skaitā Latviju."

Tobrīd mērs medijos pauda, ka "pēc būtības šāda iniciatīva ir atbalstāma", taču Rīgā tomēr esot pieņemts nogaidīt pēc cilvēka nāves desmit gadus pirms šādas ieceres īstenot. Arī uz Ķirša vēstuli Ušakovs personīgi neatbildēja, taču uzticēja priekšlikumu izvērtēt Rīgas pilsētas būvvaldei.

Kā stāsta Ķirsis, pēc divu mēnešu ilgas gaidīšanas viņš ir saņēmis būvvaldes atbildi, kurā arī norādīts, ka "ielai var piešķirt nosaukumu, kas saistīts ar pilsētas vai valsts vēsturē ievērojamu personu, notikumu vai datumu, bet ne agrāk kā 10 gadus pēc šīs personas nāves, notikuma vai datuma," līdz ar ko šāda iniciatīva var tikt skatīta ne ātrāk kā pēc septiņiem gadiem.

Tomēr Ķirsis pauž, ka šāds apgalvojums "ir cinisks un melīgs", jo 2016. gada 8. novembrī Rīgas dome nolēma teritorijai Dārziņu apkaimē piešķirt Vladimira Kudojara parka nosaukumu, šim cilvēkam vēl dzīvam esot.

Toreiz vairāki Dārziņu iedzīvotāji protestēja pret šādu ieceri, norādot, ka Kudojars nav plaši pazīstams Dārziņu apkaimē un, ka neviens arī neoficiāli nelietojot šādu nosaukumu. Iedzīvotāji bija gatavi uzstādīt plāksni Kudojaram par viņa ieguldījumu teritorijas kopšanā, taču domes koalīcija to neņēma vērā un piešķīra parkam iecerēto nosaukumu.

Rīgas domes priekšsēdētājs toreiz debatēs uzsvēra, ka Kudojars 30 gadus esot kopis šo teritoriju un nosaukuma piešķiršana ir kā pateicība par ieguldīto darbu. Tāpat viņš norādīja, ka mēģinājums iebilst pret parka nosaukumu ir tikai "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" politiskās spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!