Foto: Shutterstock
Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" 2017. gadā reģistrējusi 477 252 apdraudētas unikālās IP adreses, liecina pārskatā par Nacionālās informācijas tehnoloģiju drošības padomes darbu aizvadītajā gadā minētā informācija.

"Cert.lv" veicis ielaušanās testus 13 valsts un pašvaldību iestāžu tīmekļa vietnēm, kurās konstatējis trīs kritiskas un 11 augstas bīstamības ievainojamības, kā arī sniedzis nepieciešamo atbalstu gan publiskajam, gan privātajam sektoram, gan arī tiesībsargājošajām iestādēm incidentu risināšanā.

Lai novērstu sevišķi bīstamu incidentu izplatību valsts un pašvaldību iestāžu vidū, "Cert.lv" regulāri brīdināja valsts un pašvaldību iestādes par aktuālajām vīrusu kampaņām, informācijas sistēmu ievainojamībām un politiski nozīmīgiem datumiem, kad iestādēm jāpievērš pastiprināta uzmanība valsts informācijas sistēmām.

"Cert.lv" nodrošina aktuālo informāciju par kiberdrošības situāciju valstī un īstenotajiem vai nepieciešamajiem drošības uzlabošanas pasākumiem IT drošības incidentu gadījumā.

Informāciju tehnoloģijas drošības jomā 2017. gadu raksturo būtisks pavērsiens šifrējošo izspiedējvīrusu jomā, kas ietekmējis arī Latviju. Ja līdz šim šifrējošie vīrusi izmantoti finansiāla labuma gūšanai, lai izspiestu no upuriem izpirkuma maksu par datu atgūšanu, tad pagājušajā gadā novērotas vairākas šifrējošo izspiedējvīrusu kampaņas, kurām, visticamāk, nodrošināts valsts līmeņa atbalsts politisku mērķu sasniegšanai, vērtē "Cert.lv".

Izplatītākais apdraudējuma veids 2017. gadā bija konfigurācijas nepilnības, kam sekoja ļaundabīgs kods un ielaušanās mēģinājumi.

Pērn "Cert.lv" piedalījies 125 par kiberdrošības jautājumiem izglītojošos pasākumos, izglītojot 7957 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!