Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina noteikt, ka pašvaldības domes ārkārtas sēdes darba kārtībā drīkst iekļaut ne vairāk kā trīs jautājumus, liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija.

VARAM iesniegusi priekšlikumus grozījumiem likumā "Par pašvaldībām", kas Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā jaunnedēļ tiks izskatīti pirms 2. lasījuma.

Ministrija rosina likumā noteikt, ka domes ārkārtas sēdes darba kārtībā drīkst iekļaut ne vairāk kā trīs jautājumus. Tāpat iesniegumā par ārkārtas sēdes sasaukšanu būtu jānorāda sēdes darba kārtība, un tam jāpievieno domes lēmuma projekts.

Savukārt, ja ārkārtas domes sēdi sasauc priekšsēdētājs pēc savas iniciatīvas vai ja to pieprasa vismaz viena trešdaļa deputātu, papildus arī norādāms steidzamības pamatojums pēc būtības, minot konkrētās nelabvēlīgās sekas un skaidrojumu, kāpēc jautājumu nav iespējams izskatīt kārtējā sēdē, paredz ministrijas iesniegtais priekšlikums.

Ja vismaz vienas trešdaļa deputātu pieprasījumā par ārkārtas sēdes sasaukšanu nav norādīts steidzamības pamatojums pēc būtības, priekšsēdētājs var nesasaukt ārkārtas sēdi, bet deputātu pieprasījumā iekļautos jautājumus iekļaut nākamās kārtējās sēdes darba kārtībā.

Paredzēts, ka šāds ierobežojums neattieksies uz gadījumiem, kad ārkārtas sēde tiek sasaukta katastrofu un dabas stihiju laikā un ugunsgrēku seku novēršanai.

VARAM atzīmē, ka pērn augustā tika sasaukta Rīgas domes ārkārtas sēde ar 140 darba kārtības jautājumiem. Iepazīstoties ar šīs ārkārtas sēdes darba kārtību, ministrija secinājusi, ka liela daļa tajā iekļauto izskatāmo jautājumu ir saturiski pārāk apjomīgi, kā arī "saturiski lielākā daļa no darba kārtības jautājumiem objektīvi nav skatāmi steidzamības kārtībā, jo tam nav racionāla pamatojuma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!