Foto: Ilustratīvs foto, Shutterstock

Satiksmes ministrija (SM) izskatīšanai valdībā iesniegusi grozījumus likumā, kas paredz 6. jūliju noteikt par Latvijas aviācijas dienu. Savukārt septembra mēneša trešo svētdienu plānots noteikt par Autotransporta darbinieku dienu.

Kā skaidrots likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" grozījumu anotācijā, lai godinātu Latvijas aviācijas pamatlicēju piemiņu un veicinātu aviācijas nozares popularizēšanu, Latvijas Aviācijas asociācija ir vērsusies SM. Asociācija lūgusi papildināt likumu, iekļaujot tajā Aviācijas darbinieku dienu 6. jūlijā.

1910. gada 6. jūlijā Rīgā, Zasulauka hipodromā, noticis pirmais lidaparāta ar motoru lidojums Latvijas teritorijā, par ko saglabājušās vēsturiskas liecības.

Kā uzsvērts likumprojekta anotācijā, 6. jūlijs ir vasarā, "kas ļauj rīkot aviācijas svētkus, paraugdemonstrējumus un citus pasākumus, lai par aviāciju ieinteresētu arī Latvijas jaunatni".

Tāpat SM rosina noteikt septembra trešo svētdienu par Autotransporta darbinieku dienu. Kā skaidrots anotācijā, "Autotransporta darbinieku diena kā atzīmējama diena tika noteikta 1976. gadā. To atzīmēja oktobra pēdējā svētdienā un tai ir senas tradīcijas." Taču kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas Autotransporta darbinieku diena valstī kā atzīmējama diena nav norādīta.

Neraugoties uz to, Latvijā ir uzņēmumi un pašvaldības, kas oktobra pēdējā svētdienā praktizē šīs dienas atzīmēšanu. Piemēram, AS "Talsu autotransports" un SIA "Ventspils reiss".

Lai gan tradicionāli Autotransporta darbinieku diena tiek atzīmēta oktobra pēdējā svētdienā, vairākas organizācijas rosinājušas noteikt šo dienu septembra trešajā svētdienā, "kad ir salīdzinoši ilgāks dienas garums un labvēlīgāki laika apstākļi".

Grozījumu anotācijā izcelts, ka transporta nozares svētkus atzīmē arī citās valstīs, piemēram, Lietuvā un NVS valstīs.

Plānots, ka par grozījumiem valdība lems jaunnedēļ.

Ziņots, ka Aizsardzības ministrija izskatīšanai valdībā iesniegusi grozījumus likumā, kas paredz 10. jūliju noteikt par Latvijas karavīru dienu.

Savukārt ceturtdien Saeima izskatīšanai komisijām nodeva grozījumus likumā par "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz noteikt 11. novembri par oficiālu svētku dienu, kurā godināt latviešu karavīrus.

Tāpat ceturtdien Saeima noraidīja ieceri 16. martu noteikt par atceres un atzīmējamo dienu, nenododot komisijām izskatīšanai Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" sagatavotos grozījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!