Foto: DELFI

Saeima izskatīšanai komisijām nodevusi grozījumus likumā par "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz noteikt 11. novembri par oficiālu svētku dienu, kurā godināt latviešu karavīrus.

Saeima ceturtdien lēma grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" nodot izskatīšanai Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā.

"Par" ieceres nodošanu komisijām balsoja 77 deputāti, "pret" astoņi parlamentārieši, savukārt trīs deputāti balsojumā atturējās.

Šobrīd 11. novembris jeb Lāčplēša diena noteikta par atceres un atzīmējamo dienu. Ar grozījumiem likumā plānots noteikt 11. novembri par oficiālu svētku dienu, kurā godināt visus latviešu karavīrus, kas ir atdevuši savas dzīvības par Latvijas valsti, un kuri šobrīd stāv Latvijas brīvības sardzē.

"Vienotības" ieskatā Lāčplēša diena kā oficiāla brīvdiena būtu cieņpilns žests un saliedējoša iniciatīva gan Latvijas simtgadē, gan sagaidot Bermontiādes simtgadi.

Partija atgādina, ka nākamgad tiks atzīmēta 100. gadadiena kopš 1919. gada 11. novembra, kad Latvijas valsts armija guva uzvaru pār tā saukto Bermonta karaspēku.

Ziņots, ka saskaņā ar likumu "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" atceres un atzīmējamo dienu vidū ir tādas kā Eiropas diena, Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena, Zinību diena, Tēvu dienu un tamlīdzīgi. Savukārt svētku dienas ir – Jaungada diena, Līgo diena, Jāņu diena un citas. Patlaban Latvijā ir 15 svētku dienas gadā.

Vēstīts, ka Saeima ceturtdien noraidīja ieceri 16. martu noteikt par atceres un atzīmējamo dienu, nenododot komisijām izskatīšanai Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) sagatavotos grozījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!