Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Autoceļi ceturtdienas, 15. marta, rītā var apledot, bet šķīdoņa dēļ transporta masas ierobežojumi ieviesti vairāk kā 100 autoceļu posmos, portālu "Delfi" informē VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

Daudzviet Latvijā naktī uz ceturtdienu bijis sals, kas ir iestājies pēc atkušņa, tāpēc autoceļi apledo. Apledojuma dēļ apgrūtināti braukšanas apstākļi patlaban ir uz valsts galvenajiem ceļiem:

  • Siguldas šosejas A2 posmā no Līgatnes līdz Cēsu pagriezienam. Un posmā no Smiltenes pagrieziena līdz Virešiem;
  • Valmieras šosejas A3 posmā no Valmieras līdz Valkai;
  • Jēkabpils–Terehovas šosejas A12 posmā no Ludzas līdz Terehovai.

Savukārt atkušņa dēļ daudzviet uz grants autoceļiem ir iestājies šķīdonis, brīdina LVC. Patlaban masas ierobežojumi ir ieviesti 109 valsts autoceļu posmos ar grants segumu. Visvairāk transporta masas ierobežojumu patlaban ir Ogres, Aizkraukles, un Kuldīgas apkārtnē. Pilns saraksts ar posmiem, kur ir ieviesti ierobežojumi pieejams šeit.

Applūdis un slēgts autoceļš Ozolpils–Degole (V1455) posmā no Vienības līdz Degolei (7,6.–10,3. km). Ceļš ir applūdis pie Degoles skolas (9,2. km) sakarā ar straujo atkusni un lietu, turklāt ir aizsērējusi vai aizsalusi privātīpašumā esošā meliorācijas sistēma.

Pavasarī, sākoties atkusnim uz grants autoceļiem, visā valsts teritorijā ir novērojams šķīdonis – pārmitrināts grants segums zaudē nestspēju un braukšanas apstākļi pasliktinās, skaidro LVC.

Lai nestspēju zaudējušos autceļus neatgriezeniski nesabojātu, uz tiem ievieš autotransporta masas ierobežojumus – liedz pārvietošanās transportam, kas smagāks par 10 tonnām.

Atļaujas kravu izvešanai šķīdoņa laikā neizsniedz, bet satiksmes ierobežojumu ievērošanu kontrolē Valsts policija. Bez ierobežojumiem šķīdonī atļauts braukt operatīvajam un sabiedriskajam transportam, svaigpiena pārvadātājiem, kā arī transportam, kas izved mirušus lopus.

Transporta masas ierobežojumi šķīdoņa laikā ir vispāratzīta prakse, un to īsteno arī citās valstīs ar līdzīgiem klimatiskiem apstākļiem, norāda LVC. Latvijas īpatnība ir tā, ka no visa valsts pārziņā esošā autoceļu tīkla vairāk nekā puse ir ceļi ar grants segumu, pārsvarā tie ir vietējās nozīmes ceļi ar nelielu satiksmes intensitāti.

Grants autoceļu uzturēšanas darbus šķīdoņa laikā nav iespējams veikt – uzbraucot ar smago tehniku uz pārmitrināta, nestspēju zaudējuša ceļa, tas sabojājas vēl vairāk. Uzlabot grants ceļa stāvokli var tikai tad, kad tas ir apžuvis un atguvis nestspēju.

Par apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem valsts autoceļu tīklā LVC aicina informēt, zvanot uz diennakts bezmaksas informācijas tālruni 8000 5555.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!