Foto: LETA
Latvijā normatīvajā regulējumā ir nepieciešami grozījumi saistībā ar notikumiem finanšu sektorā, pauda aptaujātās uzņēmēju organizācijās.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš atzīmēja, ka uzlabojumi Latvijā ir nepieciešami, lai mazinātu riskus finanšu sektorā un nodrošinātu tā stabilitāti. "Skaidrs, ka ir jādomā, ko darīt. Negribētos piedzīvot situāciju, ka "ABLV Bank" likvidācijai seko citi nozares dalībnieki," viņš teica.

Endziņš arī atgādināja, ka Latvija ir saņēmusi nopietnu mājienu no ASV finanšu uzraugiem par problēmām banku sektorā ar nerezidentu klientu apkalpošanu, kā arī Latvijai ir izvirzītas zināmas prasības attiecībā uz finanšu sektora uzraudzības pilnveidošanu.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs uzsvēra, ka ir nepieciešams pēc iespējas ātrāk novērst visus iespējamos riskus attiecībā uz finanšu sektoru ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā līmenī.

Viņš arī pauda, ka šis ir ne tikai Latvijas, bet Eiropas Savienības (ES) mēroga jautājums. "Šajā kontekstā nepieciešams ES viedoklis, cik mēs kā daļa no ES esam pastāvīgi un cik stipra mums ir sava kontroles, uzraudzības sistēma. Svarīgi, kā mēs aizstāvam un pārstāvam savus pilsoņus un uzņēmumus, tostarp stratēģiskos jautājumos," viņš uzsvēra.

Jau ziņots, ka Latvijas Komercbanku asociācija rosinājusi valdību veikt vairākas izmaiņas normatīvajā regulējumā saistībā ar pēdējā laika notikumiem un diskusijām par situāciju finanšu sektorā.

Tostarp nolūkā stiprināt Latvijā strādājošo banku starptautisko reputāciju asociācija piedāvā valdībai veikt grozījumus Kredītiestāžu likumā attiecībā uz prasībām kredītiestāžu darbiniekiem. Vienlaikus no korporatīvās pārvaldības un risku uzņemšanās viedokļa būtu izvērtējams, vai kredītiestādes akcionārs - fiziska persona ar būtisku līdzdalību (10% un vairāk) - drīkstētu būt šīs pašas kredītiestādes valdes loceklis, valdes priekšsēdētājs vai padomes priekšsēdētājs.

Asociācija rosina Latvijā ieviest arī publisko un privāto partnerību informācijas apmaiņā un cīņā ar finanšu noziegumiem. Pēc asociācijā vēstītā, lai nodrošinātu efektīvāku informācijas apmaiņu cīņai ar ēnu ekonomiku, Kredītiestāžu likumā būtu paredzama VID un kredītiestāžu operatīva sadarbība "nolūkā analizēt klientu rīcību, lai identificētu aizdomīgus darījumus nodokļu jomā". Tāpat esot ļoti būtiski palielināt sankcijas komersantiem un personām par patieso labuma guvēju neziņošanu vai nepatiesas informācijas sniegšanu par tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!