Foto: Shutterstock
Jautājums par izmaiņām pensiju sistēmā jāvērtē kontekstā ar valsts budžeta iespējām, uzskata valdošās koalīcijas politiķi.

Komentējot Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) izvērtējumu par Latvijas pensiju sistēmu, Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze uzsvēra, ka ir jāmeklē risinājumi, bet tas ir cieši saistīts ar budžeta jautājumiem. Viņš gan piebilda, ka pensijas ir indeksētas un ir atvēlēts finansējums situācijas uzlabošanai. Krauze arī uzskata, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija varētu izvērtēt šo jautājumu.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Rihards Kozlovskis norādīja, ka noteikti jāmeklē iespējas pensiju palielināšanai, bet tas jādara, efektīvi izmantojot esošus resursus. Viņš arī pauda pārliecību, ka Labklājības ministrija strādās pie šī jautājuma un nāks klajā ar konkrētiem priekšlikumiem.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars žurnālistiem teica, ka tas būs viens no prioritāriem jautājumiem, strādājot pie nākamā gada budžeta.

Jau ziņots, ka OECD izvērtējumā par Latvijas pensiju sistēmu norādīja - Latvijai būtu nepieciešams ievērojami palielināt minimālo pensiju apjomu un izmantot tādus pašus indeksācijas noteikumus kā nosacīto noteikto iemaksu pensiju shēmā.

OECD norāda, ka šobrīd ir ievērojamas iespējas palielināt pamata pensijas līmeni no pašreizējā līmeņa, kas veido 8% no vidējā atalgojuma, līdz OECD vidējam līmenim aptuveni 20% apmērā.

Latvijas pensiju sistēmas izvērtējumu OECD veica no pērnā gada aprīļa līdz 2018.gada janvārim. Tā mērķis bija izanalizēt Latvijas pensiju sistēmu, tai skaitā valsts obligāto nefondēto pensiju shēmu (1.līmenis), valsts fondēto pensiju shēmu (2.līmenis), kā arī privāto brīvprātīgo pensiju shēmu (3.līmenis), īpašu uzmanību pievēršot pensiju sistēmas finanšu ilgtspējai un pensiju atvietojamības jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!