Foto: LETA

Bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Kažociņš pieļauj, ka 2014. gadā pret viņu vērstais uzbrukums bija atriebība.

Kažociņš pirmdien Latvijas radio raidījumā "Krustpunktā" atgādināja, ka 2014. gadā viņu uz ielas mēģināja piekaut, proti, uzbrucējiem izdevās iešļircināt acīs asaru gāzi, nogāzt zemē un beigās vienu reizi iesist pa vaigu. Kažociņš uzbrucējiem bija pretojies un uzbrucēji pēc bijušā SAB direktora vārdiem bijuši pārsteigti par šādu rīcību.

Šis uzbrukums bija saistīts, visticamāk, ar viņa bijušo darbu SAB, taču tobrīd ietekmēt kādus lēmumus viņam jau vairs nebija iespējams, norādīja Kažociņš.

"Varētu minēt, ka iemesls bija par to, ka viņi gribēja atriebties par kaut kādu pārdarījumu," norādīja Kažociņš.

Pašreizējais Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nacionālās drošības padomnieks un Nacionālās drošības padomes sekretārs intervijā norādīja, ka viņam ir versija par uzbrukuma pasūtījumu, taču nevarot apgalvot, ka viņam ir pierādījumi.

Jau ziņots, ka janvārī Valsts policija (VP) rosinājusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret astoņām personām, kuras tiek turētas aizdomās par dažādu smagu noziegumu izdarīšanu, tostarp uzbrukumu Kažociņam. Aģentūrai LETA gan pagaidām nav izdevies noskaidrot apsūdzības.

2014. gada 22. janvārī notika uzbrukums SAB toreizējam direktoram Kažociņam, nodarot viņam arī miesas bojājumus. Aizdomās par šo nodarījumu policija aizturēja organizētu grupu astoņu personu sastāvā. Izmeklēšanas laikā tika iegūti pierādījumi par grupas saistību arī ar citiem 2014. gadā izdarītiem noziegumiem, tostarp par Latvijā izdarītu auto dedzināšanu, naudas izspiešanu un miesas bojājumu nodarīšanu, kā arī par Polijā notikušu laupīšanu. Šajos gadījumos noziegumi bija pasūtīti.

Aizturētās organizētās grupas dalībnieki jau iepriekš nonākuši policijas redzeslokā. Ņemot vērā, ka par visu minēto noziegumu izdarīšanu tiek turēti aizdomās vienas organizētās grupas dalībnieki, izmeklēšanas gaitā kriminālprocesi tika apvienoti. Saistībā ar notikušo tika sākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma pantiem par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu organizētā grupā, par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanas mēģinājumu organizētā grupā, par laupīšanu organizētā grupā, kā arī par mantas tīšu bojāšanu ar dedzināšanu.

Izmeklējot šo lietu, Latvijas iestādes bija nosūtījušas arī tiesiskās palīdzības lūgumu uz ārvalstīm.

Personas, kuras tiek turētas aizdomās par uzbrukumu Kažociņam, uz laiku bija apcietinātas, taču patlaban ir atbrīvotas no apcietinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!