Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata vietas izpildītāja būs līdzšinējā dienesta vadītāja vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā, žurnālistiem pēc tikšanās ar dienesta vadību paziņoja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Pirmdienas rītā VID telpās finanšu ministre tikās ar VID vadību, lai spriestu par dienesta ģenerāldirektora amata vietas izpildītāja noteikšanu, kā arī pārrunātu turpmāko dienesta darbību.

Finanšu ministre kopā ar VID vadību vienojusies, ka VID vadītāja vietas izpildītāja būs Pelēkā. Savukārt nākamnedēļ plānots ar Valsts kanceleju vienoties par konkursu uz VID ģenerāldirektora vietu. Nākamnedēļ tiks noteikts VID ģenerāldirektora vadītāja konkursa termiņš, kā arī tiks izvirzīti kritēriji jaunajam vadītājam.

"Vislielākais, vislabākais, ko viņa [Ilze Cīrule] izdarīja Valsts ieņēmumu dienestā, bez tā, ka beidzot arī uzņēmēji un sabiedrība sāka novērtēt to, ka Valsts ieņēmumu dienests mainās, kļūst, nevis par biedu, bet par draugu un par atbalstu, padomdevēju," atzina Reizniece-Ozola.

"Viņa, nevis visu darīja pati, bet spēja deleģēt saviem kolēģiem uzdevumus. Un arī ļoti uzticējās viņiem. Ilze bija cilvēks, kurš spēj saskatīt būtisko, spēj skaidri pateikt, kas ir jādara Valsts ieņēmumu dienestam," atzina finanšu ministre, piebilstot, ka Cīrule pat "vissarežģītākajās situācijās spējusi saglabāt mieru".

Reizniece-Ozola atgādināja, ka laiks, kad Cīrule sākusi strādāt dienestā, bijis sarežģīts un trauksmains. Ministre pateicās Pelēkajai, ka viņa atkal ir gatava uzņemties "kuģa vadību" tik grūtā un sarežģītā brīdī. Reizniece-Ozola solīja, ka VID neatgriezīsies vecajās sliedēs, bet gan turpinās mūžībā aizgājušās Cīrules iesākto.

Pelēkā uzsvēra, ka šis ir ārkārtīgi grūts brīdis VID kolektīvam. Darbinieki šobrīd piedzīvo šoku un pārdzīvo. "Tajā pašā laikā mēs visi ļoti, ļoti cenšamies savākties, koncentrēties. Kā jau ministre minēja, ģenerāldirektore ienāca Valsts ieņēmumu dienestā ar ārkārtīgi lielu nosvērtību, mieru, ko viņa mums iemācīja," atzina Pelēkā.

Šobrīd VID darbam ir skaidras prioritātes, uzdevumi un mērķi, uzsvēra VID pārstāve. Viņa izteica cerību, ka uzņēmēju biedrības turpinās sniegt atbalstu dienestam.

Atvadīšanās no Cīrules notiks ceturtdien pulksten 14 Rīgas Meža kapos, informēja finanšu ministre.

Ziņots, ka naktī uz sestdienu negaidīti 53 gadu vecumā mirusi VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

Cīrule VID vadīja kopš 2016. gada novembra.

Valsts policijā iepriekš apliecināja, ka Cīrule atrasta mirusi savā dzīvesvietā bez redzamām vardarbīgas nāves pazīmēm. Atbilstoši procedūrai nozīmēta tiesu medicīnas ekspertīze nāves cēloņa noteikšanai.

Iepriekš Cīrule bija guvusi ilggadēju vadības pieredzi apdrošināšanas uzņēmumos "Balta" un "Gjensidige Baltic", tostarp apdrošināšanas kompānijas "Balta" valdes locekļa amatā. Viņa ieguvusi maģistra grādu uzņēmumu un organizācijas vadīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!