Foto: LETA

Lietuviešu apņēmība cīnīties par brīvību 1990. gadā iedvesmoja arī latviešus, svētdien svinīgajā sēdē par godu Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienai sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Latvijas vārdā sveicot Lietuvu valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, Mūrniece atsauca atmiņā 1990. gada 11. martu, kad lietuviešu apņēmība cīnīties par brīvību iedvesmoja arī latviešus. "Gan Latvijas Tautas frontes, gan Lietuvas Sajūdis un igauņu Rahvarinne gars aizvien dzīvo mūsos. Mūsu ļaudis būtu gatavi vēlreiz iet šo kopīgo ceļu, ja tas būtu nepieciešams," pārliecināta Mūrniece.

Šodien mēs spējam patiesi novērtēt to, ka mums ir neatkarīgas valstis, ko lolot un ar kurām lepoties, teica Mūrniece, piebilstot, ka mūsu likteņi Baltijā ir savijušies ļoti cieši.

"Mūs vieno kopīga pagātne un kopīgi nākotnes uzdevumi. Baltijas valstis ir Eiropas brīvības priekšpostenis. Mums jāstrādā kopā, jāturpina cieša sadarbība ar NATO partneriem Baltijas reģiona drošības stiprināšanā," sacīja Mūrniece.

Viņa uzsvēra, ka Baltijas valstīm kopā ar Poliju jāīsteno nozīmīgi transporta un enerģētikas projekti, integrējot Baltijas valstis Eiropas infrastruktūras telpā.

Saeimas priekšsēdētāja uzskata, ka Baltijas valstu ciešā sadarbība palīdz mums augt stiprākiem un spēcina arī vienotu un demokrātisku Eiropu.

Mūrniece pēc Lietuvas Seima priekšsēdētāja Viktora Pranckieša ielūguma viesojas Lietuvā, kur notiek svinīgie pasākumi par godu Lietuvas Neatkarības atjaunošanas 28.gadadienai. Mūrniece uzrunāja klātesošos Lietuvas parlamentā, piedalījās svinīgajā Baltijas valstu karogu pacelšanas pasākumā Neatkarības laukumā, kā arī tikās ar Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Islandes parlamentu spīkeriem un parlamentāriešiem.

Lietuva svētdien svin Neatkarības atjaunošanas dienu - 28. gadskārtu, kopš toreizējā Lietuvas Augstākā Padome jeb Atjaunotais Seims pieņēma aktu par valstiskās neatkarības atjaunošanu.

"Lietuvas Republikas Augstākā Padome, pauzdama tautas gribu, nolemj un svinīgi pasludina, ka tiek atjaunota 1940. gadā svešu spēku apturētā Lietuvas valsts suverēno pilnvaru izpilde un no šā brīža Lietuva atkal ir neatkarīga valsts," teikts aktā "Par neatkarīgas Lietuvas valsts atjaunošanu", kas tika pieņemts vēlā 1990. gada 11. marta vakarā. Par šo aktu toreiz balsoja 124 deputāti, bet vēl seši parlamenta locekļi no balsošanas atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!