Foto: Shutterstock
Liepājā jau līdz šim ir tikusi nodrošināta "Leģionāru slimības" novēršanai nepieciešamā karstā ūdens temperatūra, līdz ar to tiek izpildīti jaunie noteikumi, informēja siltumapgādes uzņēmumā "Liepājas enerģija" un pilsētas lielākajā namu apsaimniekošanas uzņēmumā "Liepājas namu apsaimniekotājs".

No šodienas legionelozes jeb tā dēvētās "Leģionāru slimības" inficēšanās risku mazināšanai karstā ūdens temperatūrai mājokļos jābūt ne zemākai par +55 grādiem pēc Celsija, informē Ekonomikas ministrija (EM). Kā skaidroja "Liepājas enerģijas" sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda, tehniskais ūdens, kas plūst pa Liepājas siltumtīkliem un nodrošina klientu ēkās gan apkurei, gan karstā ūdens uzsildīšanai nepieciešamās siltumenerģijas piegādi, nekad netiek padots temperatūrā, kas zemāka par +60 grādiem pēc Celsija.

Šāda temperatūra tiek nodrošināta vasarā, kad siltumenerģija nepieciešama tieši karstā ūdens uzsildīšanai. Savukārt ziemas mēnešos siltumnesēja padeves temperatūra mainās no +65 līdz +90 grādiem atkarībā no āra gaisa temperatūras, atbilstoši noteiktajam temperatūras grafikam. Siltumnesēja temperatūras grafiks ir kā līguma pielikums noslēgtajos līgumos ar klientu.

"Liepājas enerģijas" nodrošinātā atšķirīgā siltumnesēja temperatūra neietekmē pakalpojuma izmaksas - tarifs ir noteikts par patērēto siltumenerģijas megavatstundu. To, cik liels ir katra klienta siltumenerģijas patēriņš, ietekmē vairāki faktori, sākot no individuālajiem – komforta temperatūras telpās un karstā ūdens patēriņa - līdz tehniskiem – mājas stāvokļa un ieregulētajiem parametriem ēkas siltummezglā.

Namu apsaimniekotājs ēkas siltummezglā ieregulē apkures parametrus un izejas temperatūru karstajam ūdenim. "Liepājas enerģija" saviem klientiem iesaka karstā ūdens temperatūru nodrošināt ne zemāku par +55 grādiem pēc Celsija, lai izslēgtu dažādu baktēriju veidošanās iespējamību apkures sistēmā. Tomēr ietekmēt, kādu tieši temperatūru apsaimniekotājs izvēlas iestādīt, uzņēmums nevar, skaidroja Tērauda.

"Liepājas namu apsaimniekotājs", kas ir lielākais namu apsaimniekotājs Liepājā un kura pārziņā ir 240 mājas, kas saņem centralizēto siltumapgādi, jau līdz šim mājās pastāvīgi ir nodrošinājis nepieciešamo +55 grādu karstā ūdens temperatūru, lai izslēgtu baktēriju veidošanās iespējamību, informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Puka.

Jau vēstīts, ka no šodienas legionelozes jeb tā dēvētās "Leģionāru slimības" inficēšanās risku mazināšanai karstā ūdens temperatūrai mājokļos jābūt ne zemākai par +55 grādiem pēc celsija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!