Foto: LETA

Saeima ceturtdien lems, vai izteikt aicinājumu korupcijā aizdomās turētajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no amata.

Lēmumprojektu par aicinājumu Latvijas Bankas prezidentam atkāpties no amata Saeimā februārā beigās iesniedza frakcijas "Vienotība" deputāti.

"Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča turpmākā atrašanās amatā pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzsāktā kriminālprocesa par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā negatīvi ietekmē Latvijas valsts starptautisko reputāciju un met aizdomu ēnu uz visu Latvijas finanšu sistēmu kopumā," iepriekš pauda "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri.

Pat ja Saeima šādu lēmumu atbalstītu, tas nenozīmētu, ka Rimšēvičs zaudētu amatu. Saskaņā ar likumu Saeima var atbrīvot no amata centrālās bankas prezidentu tikai pēc viņa iesnieguma vai pēc notiesājoša sprieduma.

Iepriekš portālam "Delfi" centrālās bankas prezidents nekomentēja, kā rīkosies, ja Saeima ceturtdien atbalstīs izteikt aicinājumu atkāpties no amata. "Sagaidīsim ceturtdienu," aicināja Rimšēvičs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Latvijas Bankas prezidents otrdien bija ieradies Saeimā uz frakcijas "Saskaņas" sēdi, lai "varētu nepastarpināti bez preses pastāstīt, kas noticis".

Rimšēvičs pastāstīja, ka visām frakcijām izsūtījis piedāvājumu ar iespēju tikties ar viņu, lai viņš "varētu nepastarpināti bez preses izstāstīt, kas noticis". Vaicāts, vai sēdē varējis atklāt vairāk nekā presē līdz šim, viņš norādīja, ka ne visi deputāti skatās preses konferences.

Latvijas Bankas prezidents atzina, ka visas frakcijas aicinājumam nav atsaukušās, taču bez "Saskaņas" "vēl pāris ir". Viņš gan neatklāja, kuras ir šīs frakcijas.

Kā ziņots, korupcijā aizdomās turētajam Rimšēvičam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir aizliedzis izbraukt no valsts un ieņemt bankas prezidenta amatu. Aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu turētais Rimšēvičs nolēmis neatkāpties no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!