Foto: Shutterstock

Zāļu ražotājiem jābūt pretimnākošiem jauno kompensējamo medikamentu izmaksu samazināšanā, šādu nostāju Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pauduši deputāti.

Pēc Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) ieteikumu prezentācijas un to apspriešanas deputāts, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) pārmeta, ka no ražotāju puses cenas inovatīvajām zālēm netiek samazinātas.

Politiķis akcentēja, ka arī starptautiskā līmenī tiek norādīts, ka medicīnas biznesa peļņa būtu jāierobežo un "jāpažēlo cilvēki", lai viņiem būtu lielāka pieeja zālēm. Bērziņš norādīja, ka šim jautājumu būtu jāvelta atsevišķa apakškomisija sēde.

Arī apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (V) pauda, ka aktuāls ir jautājums, kādas ir iespējas ražotājiem samazināt medikamentu cenas.

SIFFA pārstāvji gan norādīja uz nesamērīgo finansiālā riska slogu, kas tiekot uzlikts uz zāļu ražotājiem bez iespējas pārskatīt līgumu. Asociācijas valdes priekšsēdētājs Imants Sinka norādīja, ka šis jautājums būs aktuāls vienmēr, "kamēr kāds prasīs naudu par zālēm, vienmēr būs konflikts". It sevišķi tas izpaužas Latvijā, kur kādu laiku ir dzīvots sistēmā, kur "viss bija par brīvu".

Sinka uzsvēra, ka šajā jautājumā jāatrod balanss, ņemot vērā, ka zāļu izstrādē ir iesaistīti "gaišākie zinātnieku prāti", kā arī jāņem vērā, cik sarežģīta ir ražošanas sistēma. Asociācijas valdes locekle Liene Siliņa akcentēja, ka medikamentu cenas jau tiek mazinātas un krītas.

SIFFA pārstāvji apakškomisijas sanāksmē sniedza ieskatu par iemesliem jauno vai inovatīvo medikamentu vājo pieejamību Latvijā, piemēram, SIFFA uzsvēra, ka finansiālās līdzdalības līgumi zāļu valsts kompensēšanai neparedz atsevišķi izdalīt pievienotās vērtības nodokli (PVN), kā rezultātā ražotāji esot spiesti maksāt dubulto PVN. Ražuks norādīja, ka par iespējām veikt izmaiņas šajā jautājumā būs nepieciešama saruna ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem.

Tāpat asociācija pārstāvji norādīja, ka tiek kavēta bioloģisko zāļu regulējuma ieviešana. Parlamentāriete, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) aicināja SIFFA pārstāvjiem piedāvātās izmaiņas attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos nosūtīt apakškomisijai, lai ar tām varētu iepazīties arī deputāti.

SIFFA pārstāvji apakškomisiju informēja arī par citiem apsvērumiem šajā jomā.

Apakškomisijas sēde bija veltīta kompensējamo zāļu sistēmai un inovatīvo zāļu pieejamībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!