Ārējais uzbrukums "Biļešu paradīzes" mājaslapai, kura sestdien, XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku biļešu tirdzniecības pirmajā dienā, jau tā bijusi pārslogota, padarījis biļešu pārdošanas sistēmu vēl nepieejamāku, otrdien preses konferencē atzina "Cert.lv" pārstāvis Varis Teivāns.

Viņš uzsvēra, ka "Cert.lv" savu pārbaudi balstījis tikai informācijā, ko sniedzis biļešu pārdevējs, tātad "Biļešu paradīze", un šī informācija nav bijusi tāda, no kuras būtu iespējams gūt pilnīgu pārskatu.

Tirgotājs "Cert.lv" iesniedzis auditācijas pierakstus no sistēmas. No tiem "Cert.lv" secinājis, ka bijusi "ārēja ļaunprātīga ietekme, kas jau tā pārslogotu sistēmu padarījusi vēl nepieejamāku un pārslogotāku".

Tāpat Teivāns sacīja, ka daļa no šiem pieprasījumiem nākuši no Latvijas, tāpēc "Cert.lv" kopā ar Valsts policiju jāstrādā, lai saprastu, kas bijuši šie avoti.

"Cert.lv" konstatējis, ka šis uzbrukums "neizskatās kā kādas nedraudzīgas kaimiņvalsts ietekme".

"Kāds zinātājs mēģināja ietekmēt sistēmas darbību tepat uz vietas," secinājis Teivāns.

Runājot par sistēmas un virtuālās rindas apiešanas iespējām, proti, ka IT jomā zinoši cilvēki pie biļetēm varējuši tikt ātrāk, "Biļešu paradīzes" pārstāvis Ēriks Naļivaiko apstiprināja, ka sistēmu bija iespējams "apkrāpt".

"Jā, bija iespēja apiet virtuālo rindu," atzina "Biļešu paradīzes" līdzīpašnieks un vadītājs Naļivaiko. Viņš to uzskata par rupjību un salīdzina ar "huligānu bariņu tumšā ielā", ko tirdzniecības sistēma bija gatava "satikt", taču nebija gatava, ka tai "līdzi būs tanks".

Tāpat Naļivaiko preses konferencē atvainojās 486 cilvēkiem, kuri samaksājuši par biļetēm, bet tās nav saņēmuši.

Šobrīd "Biļešu paradīzes" pārstāvji ar visiem ir sazinājušies, apgalvoja Naļivaiko. Klientu nauda tiks atskaitīta atpakaļ un pirkums tiks organizēts no jauna. Kā medijiem uzsvēra Naļivaiko, šīs biļetes neizpirka citi virtuālajā vai reālajā rindā stāvošie, tāpēc būs iespēja savu pirkumu saņemt.

Jautājumu par komisijas maksas iekasēšanu, kas nebija paredzēta līgumā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru (LNKC), Naļivaiko atteicās komentēt, uzsverot, ka tas šobrīd ir juridiskas dabas jautājums un ar to jāstrādā juristiem.

Kā ziņots, LNKC ar diviem iesniegumiem vērsies Valsts policijā saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem un nepilnībām Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības procesā.

Viens no iesniegumiem ir par faktu, ka sludinājumu portālos tiek piedāvāts iegādāties biļetes uz Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku pasākumiem. Savukārt otrs iesniegums ir par aculiecinieka video, kurā 2018. gada 3. martā fiksēts, ka lielveikala "Sky&More" telpās SIA "Biļešu paradīze" kasē esoša persona, iespējams darbinieces klātbūtnē, no atvilktnes paņem vairākas biļetes.

"No video rodas priekšstats, ka persona ir iespējams ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli un ieguvusi Svētku biļetes apejot noteikto biļešu tirdzniecības kārtību," skaidroja Vasiļjeva.

Tāpat svētku rīkotāji jau svētdien aicināja vērsties "Biļešu paradīzē" ikvienu, kurš oficiālajā interneta veikalā ir iegādājies un apmaksājis svētku pasākumu biļetes, bet nav tās saņēmis. Tāpat LNKC noformēja aktu par konstatēto "Biļešu paradīzes" pakalpojuma sniegšanas pārkāpumu, piemērojot papildu komisijas maksu (apkalpošanas maksu) pirkumiem internetā par interneta veikala izmantošanu.

Jau vēstīts, ka sestdien, 3.martā, tika sākta vasarā gaidāmo Dziesmu un deju svētku maksas pasākumu biļešu tirdzniecība. To saskaņā ar LNKC pērn sarīkotā iepirkuma konkursa rezultātiem nodrošina "Biļešu paradīze".

Biļešu tirdzniecības pirmajā dienā tika saņemts vairāk nekā miljons pieprasījumu pēc apmēram 95 000 biļešu.

Vairākās vietās Rīgā un citviet Latvijā bija izveidojušās garas rindas pēc šīm biļetēm. Pircēji tika apkalpoti lēni, un arī uz biļetes iegādi internetā nācās gaidīt vairākas stundas, turklāt daudzos gadījumos arī pēc ilgās gaidīšanas kāroto biļeti iegādāties neizdevās.

Līdz sestdienas vakaram tika pilnībā izpārdotas biļetes uz 17 no kopskaitā 19 Dziesmu un deju svētku maksas pasākumiem.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki notiks Rīgā no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam. Kārtējie Dziesmu un deju svētki norisināsies Latvijas valsts simtgades svinību zīmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!