Foto: LETA

21. februārī Valsts policija Rīgā aizturējusi Krievijas pilsoni Iļju Voloseviču, bijušo Maskavas bankas "Kļientskij" vadītāju, kuru Krievija par naudas piesavināšanos meklē jau no 2015.gada. Policija Latvijā Voloseviču aizturēja jau 2016. gadā saistībā ar satiksmes negadījumu un pēc dažām dienām atbrīvoja, jo prokuratūrai neesot bijis pamata viņu ilgāk aizturēt, svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

2015. gadā kļuva zināms, ka Maskavas bankas "Kļientskij" savu noguldītāju naudu izšķērdējusi, un Krievijas Centrālā banka tai atņēma licenci. Latvijā nonācis viens no bankas vadītājiem, valdes priekšsēdētājs Iļja Volosevičs. 2015. gada martā viņš ticis pie Latvijas uzturēšanās atļaujas un kopā ar ģimeni pārcēlies uz dzīvi. 2015. gada novembrī Krievija Voloseviču ievieto Interpola starptautiskajā meklējamo personu sarakstā. Valsts policijas Starptautiskās sadarbības pārvaldes priekšnieks Māris Geida raidījumam atzīst, ka pirmā reize, kad bijušais baņķieris aizturēts bija 2016. gada februārī. Viņu aizturēja kārtības policija, konstatējot ceļu satiksmes negadījumu. Tad arī atklājies, ka persona izsludināta starptautiskā meklēšanā.

Policija nerisina jautājumus par izdošanu, jo tā ir Ģenerālprokuratūras kompetence. Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka raidījumam skaidroja, ka savlaicīgi nesaņemot no Krievijas nepieciešamos pagaidu apcietinājuma dokumentus, persona izlaista no aizturēšanas vietas.

Vīrietis tika 2016. gada februārī, bet dokumentus Ģenerālprokuratūra saņēmusi vien 2016. gada aprīļa beigās. Līdz ar to kopš tā laika policija atkal viņu meklējusi.

Pēc atbrīvošanas meklētais baņķieris turpinājis dzīvot Latvijā, ziņo raidījums.

Policijai vajadzējis divus gadus, lai Voloseviču atkal sameklētu. Īpašas pūles baņķiera medīšanā gan neesot ieguldītas, jo viņš nav Latvijas sabiedrībai bīstams, un likumsargiem esot daudz citu svarīgāku lietu, skaidro raidījums. Policisti pāris reizes aizbraukuši uz baņķiera deklarēto dzīvesvietu Ludzas ielā, kur konstatējuši, ka viņa tur nav, un devušies prom.

Voloseviču atkārtoti aizturēt likumsargiem izdevies 21. februārī Rīgā. 23. februārī personai piemērots izdošanas apcietinājums uz vienu gadu.

Ja prokuratūra nolems Voloseviču Krievijai izdot, tas varētu nebūt tik vienkārši, jo Volosevičs lūdzis Latvijā politisko patvērumu, skaidro raidījums, norādot, ka process ar visām pārsūdzībām var ievilkties aptuveni uz gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!