Foto: Shutterstock

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) sagaida plašas diskusijas par plānu virzīties uz pamatizglītības satura apguves sākšanu no sešu gadu vecuma.

Ar attiecīgu piedāvājumu klajā nākusi partijas "Vienotība" pārstāvja, izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) vadītā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Šajā jautājumā gan plašākā lokā, gan ZZS iekšienē gaidāmas plašas diskusijas, sacīja politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Politiķis pats pagaidām sliecas balsot pret šādu ierosinājumu, reizē politiskajā apvienībā ir arī deputāti, kas atbalstot šādas izmaiņas. Neesot izslēgta iespēja, ka pēc apspriedēm šajā jautājumā tiks rasts kopsaucējs, norādīja ZZS līderis.

Arī ņemot vērā sava tuvējā loka cilvēku pieredzi, daļa deputātu mācības no sešu gadu vecuma vērtē kā ļoti progresīvu soli, savukārt citi vairāk atbalsta tradicionālā septiņu gadu vecuma saglabāšanu skolas gaitu sākšanai, skaidroja Brigmanis.

VL-TB/LNNK sagaida, ka tiks ņemts vērā politiskā spēka rosinājums par šo jautājumu rīkot iesaistīto pušu sanāksmi Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, sacīja nacionālās apvienības priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš. Pirms šādas plašākas apspriedes un iepazīšanās ar tās secinājumiem VL-TB/LNNK pagaidām nav formulējusi kopīgu viedokli šajā jautājumā.

Kā ziņots, IZM virzītie likuma grozījumi paredz sākt pāreju uz pamatizglītības satura apguvi, sākot no sešu gadu vecuma, nosakot iespējas 1.klases izglītības programmu īstenot arī pirmsskolas izglītības iestādē.

Plānots, ka vecākiem tiks saglabāta iespēja izvēlēties, vai bērni pamatizglītības apguvi sāks sešu vai septiņu gadu vecumā. Arī turpmāk saskaņā ar vecāku vēlmēm un ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu pirmsskolas izglītības programmas apguvi varēs pagarināt par vienu gadu. Likumprojektu grozījumi gan paredz, ka turpmāk pamatizglītības apguvi nevarēs sākt no astoņu gadu vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!