Foto: LETA

Rīgas domes (RD) opozīcija, kurai pašvaldības nolikuma izmaiņas liegs turpmāk bez ierobežojumiem iztaujāt ziņotājus, grozījumus atcelt mēģinās gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), Saeimā, kā arī Satversmes tiesā, portālu "Delfi" informē partijas "Latvijas attīstībai" pārstāvis Artūrs Toms Plešs.

Domes opozicionāru pirmais solis būs sūdzība VARAM, mudinot pieņemtās normas atcelt, jo tās "būtībā ierobežo deputātu darbu, tādējādi ierobežojot iespējas pilnvērtīgi pārstāvēt Rīgas iedzīvotājus".

Vēstīts, ka VARAM vēl nav saņēmusi Rīgas pašvaldības nolikuma grozījumus, taču sola tos izvērtēt pēc būtības. Ministrs Kaspars Gerhards (NA) brīdina – ja pieņemtie grozījumi pārkāpj demokrātijas principus, ministrija tos atcels.

Domes opozīcija ieplānojusi vērsties arī pie visām Saeimas frakcijām, aicinot izdarīt grozījumus Republikas pilsētas un novada domes deputāta statusa likumā. Plāns ir likumā noteikt, ka pašvaldības domju deputātu tiesības uzdot jautājumus, piedalīties debatēs un informēt par balsošanas motīviem nedrīkstēs ierobežot ar pašvaldības nolikumu vai citiem normatīvajiem aktiem.

Ja ar šiem soļiem nepietiks, opozīcija sola vērsties Satversmes tiesā.

Ziņots, ka RD pēc 11 stundu debatēm naktī uz ceturtdienu pieņēma grozījumus pašvaldības nolikumā, kas paredz, ka turpmāk deputātiem sēdēs būs tiesības izskatāmā jautājuma ziņotājam uzdot ne vairāk kā trīs jautājumus. Tāpat deputāti viena jautājuma skatīšanas laikā varēs ņemt tikai vienu pārtraukumu, kā arī turpmāk ziņotājiem būs tiesības uz "galavārdu", kam atvēlēs trīs minūtes laika.

Minētos grozījumus trešdien kārtējā domes sēdē rosināja pozīcijas deputāti. Priekšlikumam krasi iebilda opozīcija, tāpēc pēc vairāku stundu debatēm domnieki nolēma sasaukt ārkārtas sēdi, kas veltīta šī viena jautājuma vētīšanai. Ārkārtas sēde sākās pulksten 18 un ilga līdz agrai rīta stundai, pozīcijas deputātiem priekšlikumu atbalstot.

Kā skaidroja viens no priekšlikuma iesniedzējiem Vjačeslavs Stepaņenko (GKR), šāds priekšlikums izstrādāts, lai "optimizētu domes darbu un izvairītos no domes sēžu novilcināšanas". Viņš atsaucās uz pašvaldības budžeta pieņemšanas sēdi, kura ilga trīs dienas "tikai tāpēc, ka opozīcija gribēja zināt cik Rīgā ir koku". Deputāts arī paskaidroja, ka šāda kārtība jau esot ieviesta Daugavpilī, un, ka VARAM pret to iebildusi neesot, jo domes nolikums ir saskaņots.

Opozīcijas pārstāvji uzskata, ka šie priekšlikumi ierobežo deputātu vārda brīvību un apdraud demokrātiju. Kritiku par šo ieceri neslēpa teju neviens no opozicionāriem.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 2018. gada budžeta pieņemšanas sēde RD ilga trīs dienas, opozīcijas deputātiem uzdodot vairākus simtus jautājumu pilsētas "galvenajai grāmatvedei" Ilgai Tiknusei, kura ir Finanšu departamenta direktore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!