Foto: LETA

Ceturtdien Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi, lai izlemtu, vai izdot Krievijai par krāpšanos lielā apmērā apsūdzēto Krievijas pilsoni Iļju Voloseviču.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka pastāstīja, ka personai ir piemērots izdošanas apcietinājums. Šobrīd notiek pārbaude, pēc kuras Ģenerālprokuratūra izlems, vai personu izdot Krievijai.

Kriminālprocesa likumā minēti vairāki iemesli, kāpēc var atteikt personas izdošanu, piemēram, ja izdošana tiek lūgta sakarā ar politiskiem nodarījumiem. Tāpat cilvēku nevar izdot ārvalstij, ja personas izdošanas lūgums ir saistīts ar mērķi sodīt personu tās reliģiskās piederības, tautības vai politisko uzskatu dēļ.

Pagaidu apcietinājumu piemēro uz 40 dienām no personas aizturēšanas dienas, ja starptautiskajā līgumā nav noteikts citādi, tomēr personas kopējais apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu. Tāpat persona var lūgt izmeklēšanas tiesnesim pārskatīt turpmākas apcietināšanas nepieciešamību.

Gadījumā, ja Ģenerālprokuratūra izlems Voloseviču izdot Krievijai, tad saskaņā ar likumu viņam būs tiesības šo lēmumu desmit dienu laikā pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Jau ziņots, ka Volosevičs Rīgā aizturēts 21.februārī. Kā liecina informācija "Interpol" mājaslapā, Volosevičs apsūdzēts par krāpšanos lielā apmērā. Viņu meklēšanā izsludināja Krievijas tiesībsargājošās iestādes.

Kā vēstīja portāls "Kommersant.ru", Volosevičs ir bijušais bankas "Kļijenstkij" valdes priekšsēdētāja vietnieks. Viņš esot bijis iesaistīts noziedzīgā grupējumā, kas izšķērdējis vairāk nekā vienu miljardu rubļu (14,540 miljoni eiro) no noguldītāju līdzekļiem bankā. Cietušo vidū esot arī krievu aktieris un režisors, Maskavas Dailes teātra vadītājs Oļegs Tabakovs.

Portālā norādīts, ka Volosevičs Rīgā aizturēts uzreiz pēc ielidošanas. Pārbaudot dokumentus, esot izrādījies, ka Volosevičs vairākus gadus ir Interpola starptautiskās meklēšanas datubāzē. "Kommersant.ru" rīcībā esošā informācija liecinot, ka Volosevičam Latvijā esot uzturēšanās atļauja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!