Foto: AP/Scanpix/LETA
Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ar prieku novēro, kā Latvija ķērusies klāt korupcijas apkarošanai, ceturtdien, 22. februārī, žurnālistiem sacīja ASV valsts sekretāra vietnieks Džons Salivans, kurš Latvijā ieradies darba vizītē.

"Ar prieku novērojam, ka Latvijas varas iestādes ķeras klāt pie korupcijas novēršanas. Mēs ceram, ka tas izdosies un banku sektoram izdosies plaukt," sacīja Salivans.

Salivans neatklāja, vai ASV rīcībā ir konkrēti fakti par "FinCEN" ziņojumā minēto kukuļdošanu, kas, kā minēts ziņojumā, notikusi starp "ABLV Bank" un amatpersonām Latvijā. Viņš norādīja, ka neko šajā jautājumā šobrīd nevar atklāt, taču piebilda, ka ASV un Latvijas varas iestādes pašlaik aktīvi sadarbojoties.

Salivans paskaidroja, ka pašlaik, lai atrisinātu tā dēvēto banķieru drāmu saistībā ar "ABLV Bank", ar Latvijas varas iestādēm sadarbojas trīs ASV institūcijas – Finanšu ministrija, Tieslietu ministrija, kā arī Valsts departaments.

Trešdien, 21. februārī, LTV raidījumā "Tieša runa" Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume sacīja, ka ASV pašlaik birojam nav sniegušas faktus, kas pierādītu ziņojumā pausto. Straume sacīja, ka tik pat labi pašlaik ziņojumā minēto varētu dēvēt par "tukšām runām".

Foto: DELFI

Kā ziņots, ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") pagājušajā nedēļā paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

"FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

"ABLV Bank" pārstāvji norādīja, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka izskata iespējas, lai "FinCEN" pārskatītu savus priekšlikumus. "Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus," uzsvēra bankā. Tāpat bankas pārstāvji apgalvoja, ka "ABLV Bank" un tās darbinieki nekad nav devuši kukuļus amatpersonām, tādēļ "FinCEN" paziņojumā paustais bankai ir pilnīgi nepieņemams.

Pagājušās nedēļas laikā kopš "FinCEN" paziņojuma no "ABLV Bank" izņemti 600 miljoni eiro, pirmdien preses konferencē informēja "ABLV Bank" valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

Finanšu kapitāla un tirgus uzraudzības komisija, izpildot Eiropas Centrālās bankas instrukciju, nedēļas nogalē ārkārtas sēdē nolēma "ABLV Bank" uz laiku noteikt maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā.

Tāpat ziņots, ka Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs tiek turēts aizdomās kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. KNAB priekšnieks Jēkabs Straume preses konferencē paziņoja, ka konkrētajā kriminālprocesā figurē divas personas - augsta Latvijas Bankas amatpersona un kāda fiziska persona, bet kukuļa apmērs ir vismaz 100 000 eiro. Izmeklētāji sīkākas ziņas par lietu izmeklēšanas interesēs sniegt atteicās, tomēr apliecināja, ka šī lieta nav saistīta ar "FinCEN" paziņojumu un "ABLV Bank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!