Foto: LETA

Noziedzīgu nodarījumu, kas saistīti ar korupciju valsts institūciju dienestā, skaits 2017. gadā ievērojami krities, salīdzinājumā ar 2016. gada skaitļiem, trešdien prokuratūras gada pārskata sanāksmē sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš norādīja, ka samazinājums ir precīzi par 50%, proti, no 248 reģistrētiem noziegumiem 2016. gadā līdz 124 reģistrētiem noziegumiem 2017. gadā. No reģistrētajiem noziegumiem 103 noziedzīgi nodarījumi bijuši pēc Krimināllikuma 323. panta – par kukuļdošanu.

Tāpat pērn samazinājies pabeigto kriminālprocesu un apsūdzēto amatpersonu skaits. 2017. gadā pabeigti 123 kriminālprocesi un pie kriminālatbildības sauktas 158 personas.

Skaidrojot kraso samazinājumu, Kalnmeiers norādīja, ka 2016. gadā salīdzinoši lielo šāda tipa izmeklēšanu skaitu nodrošināja jaunizveidotais Iekšējās drošības birojs.

Ģenerālprokurors skaidroja, ka bijuši ļoti daudzi autovadītāji – kukuļdevēji, kuri mēģinājuši uzpirkt ceļu policistus. Šādu pārkāpumu samazinājums daļēji noticis arī tāpēc, ka mediji informējuši sabiedrību, un tāpēc pērn samazinājies tieši kukuļu došanas ceļu policistiem gadījumu skaits.

Tāpat Kalnmeiers piebilda, ka "nostrādājuši Valsts policijas preventīvie pasākumi", piemetinot, ka sākot no šī gada ceļu policisti tiek aprīkoti ar videokamerām, kas piestiprinātas pie apģērba. Līdz ar citiem preventīviem pasākumiem tāpēc ir pamats uzskatīt, ka šajā segmentā noziegumu pieauguma nebūs arī šogad.

Ģenerālprokuratūrā trešdien notiek ikgadējā virsprokuroru sanāksme par prokuratūras pagājušā gada darba rezultātiem un plānotajām prioritātēm šogad.

Sanāksmes pirmajā daļā paredzēts Kalnmeiera pārskats par prokuratūras darbību 2017. gadā, noziedzības stāvokli valstī, kā arī iestādes darbības prioritātēm un uzdevumiem 2018. gadā.

Savukārt sanāksmes otrajā daļā ziņojumus sniegs Latvijas pārstāvis "Eirojust", Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns, prokuratūras administratīvais direktors, kā arī notiks virsprokuroru diskusija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!