Foto: LETA

Veselības ministrijas (VM) īstenotā projekta – e-veselības – vadība ir bijusi neefektīva, vairāku Saeimas komisijas kopsēdē trešdien atzina valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Valsts kontroles ieskatā e-veselības vadība bijusi absolūti neefektīva. Kā skaidroja Krūmiņa, iemesli e-veselības neveiksmēm ir vairāki: projekta izstrādē jau sākotnēji netika iesaistīti nozares profesionāļi, e-veselību īstenoja vairāki izstrādāji, nebija pietiekamas uzraudzības no Veselības ministrijas (VM).

Tāpat VM koncentrējusies uz Eiropas savienības līdzekļu apgūšanu, nevis rezultātu.

Valsts kontroliere gan savas prezentācijas laikā uzsvēra, ka Latvijai e-veselība ir nepieciešama. Krūmiņa atgādināja, ka šogad veselības aprūpei ievērojami audzis budžets – kopējais veselības aprūpes budžets pārsniedz vienu miljardu eiro. Tieši ar e-veselības palīdzību būšot iespējams veicināt līdzekļu izlietojuma caurspīdīgumu.

Sēdē, kurā tika vētīta e-veselība, piedalījās arī Ministru prezidents, veselības ministra pienākumu izpildītājs Māris Kučinskis (ZZS). Arī viņš uzsvēra, ka e-veselība būs būtisks rīks budžeta izlietošanas kontroles stiprināšanai. Tāpat šī sistēma tagad ļauj valstij analizēt darbnespējas lapu izsniegšanu, saslimšanas tendences, kā arī vētīt, kādas zāle tiek izrakstītas.

Valsts kontroliere Krūmiņa uzsvēra, ka, pirms turpināt ieguldīt naudu e-veselībā, jāveic būtisks sistēmas izvērtējums un jāapzinās, kur ir problēmas. Tāpat ir jāsakārto lielo investīciju projektu vadība un jāstiprina atbildības izvērtēšana. Tam piekrita arī Kučinskis.

Komisiju kopsēdē deputāti lēma lūgt Valsts kontroli izvērtēt e-veselības pēdējo ieviešanas posmu.

Jau ziņots, ka par obligātu e-veselība kļuva šī gada 1. janvārī, līdz ar to darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite kļuva tikai elektroniska. Tiesa, pirmajās dienās e-veselības sistēma bija lēna un dažbrīd pat vispār nedarbojās.

Taujājot ārstiem un farmaceitiem par to, kā sokas darbs ar e-veselību, pirmā atbilde itin visur ir – lēni. Daļa portāla "Delfi" uzrunāto e-veselības lietotāju uzsvēra, ka sistēma ir uzbūvēta lietotājam nedraudzīgā veidā, proti, tā nav pārskatāma un tajā jāveic daudz lieku darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!