Foto: F64

Biedrība "Dzīvnieku brīvība", maskējoties aiz lozunga par dzīvnieku un vides aizsardzību, izglītības iestādēs Latvijā aicina bērnus un jauniešus pievērsties vegānismam jeb tikai augu valsts pārtikas lietošanai, kas nav pieļaujams, informēja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomē (LOSP).

"Esam saņēmuši ziņas no bērnu vecākiem, kuri satraucas par biedrības pasniegtajām nodarbībām skolās, maskējoties aiz lozunga par dzīvnieku un vides aizsardzību, tā aicina bērnus un jauniešus pievērsties vegānismam. LOSP kā visu lauksaimniecības nozaru apvienojoša organizācija kategoriski iestājas pret sabiedrības vismazāk aizsargātās un visvieglāk ietekmējamās grupas kā jaunieši un bērni klaji demagoģisku ietekmēšanu," norāda LOSP.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs informēja, ka liela daļa bērnu vecāku ir izteikuši sašutumu, jo "Dzīvnieku brīvības" sniegtās informācijas ietekmē bērni kategoriski atsakās ēst gaļu, olas, pienu un citus dzīvnieku izcelsmes produktus, kuri augoša organisma pilnvērtīgai attīstībai Latvijas klimatiskajos apstākļos ir nepieciešami. "Neiedziļinoties katra individuālā bērna veselības stāvoklī un ikdienā uzņemtās pārtikas sabalansētībā, kā arī iespējai mainīt uztura paradumus, nedrīkst padarīt bērna ēdienkarti uztura ziņā nabadzīgu. Lai šo situāciju novērstu esam vērsušies ar lūgumu pie atbildīgajām institūcijām - Ministru prezidenta Māra Kučinska, Tiesībsarga, Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, lai šī situācija tiktu nekavējoties izvērtēta, apzinot visas izglītības iestādes, kurās šādas nodarbības varētu būt notikušas vai ir plānotas, un bērnus, kas tajās iesaistīti," uzsvēra Treibergs. LOSP lūdz arī izvērtēt izglītības iestāžu atbildīgo personu rīcību, pieprasot sniegt rakstiskus paskaidrojumus par radušos situāciju.

LOSP arī norādīja, ka tās ieskatā "Dzīvnieku brīvības" izglītības iestādēs izplatītā informācija un aģitācijas ar mērķi pievērst skolēnus vegāniskam uzturam nav pieļaujamas. "Vegānisms nav piemērots visu bērnu veselības un emocionālajam stāvoklim, dzīves stilam un dzīves pārliecībai. Papildus uzsveram, ka bērnam, kā fiziski un intelektuāli nenobriedušai personai, vajadzīga īpaša aizsardzība un gādība," norādīts LOSP paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

LOSP informēja, ka saskaņā ar publiski pieejamo informāciju 2017. gadā "Dzīvnieku brīvības" biedri mācību iestādēs uzrunājuši apmēram 1500 nepilngadīgus skolēnus par dzīvnieku un vides aizsardzību, nereti šādas nodarbības nosaucot par "veselības nodarbībām".

"Dzīvnieku brīvības" valdes locekle Maija Krastiņa aģentūrai LETA apstiprināja, ka biedrības aktīvisti ir devušies uz skolām un uzrunājuši skolēnus par dzīvnieku un vides aizsardzību. Tomēr, pēc viņas teiktā, bērniem un jauniešiem netika uzspiests augu valsts uzturs. "Nevienā no prezentācijām netika rādīti grafiski attēli vai stāstīts par procesiem lopkopības fermās vai kautuvēs. Papildus, bērniem nevienā lekcijā netika uzspiests atteikties no dzīvnieku valsts produktu patēriņa," teica Krastiņa. Pēc viņas sacītā, LOSP pārmetumus "Dzīvnieku brīvībai" var skatīt kā apsūdzību jebkurai vides aizsardzības organizācijai, kura izglīto sabiedrību un vēlas panākt pārmaiņas vides jautājumos vai globālās sasilšanas mazināšanā.

Pēc Krastiņas teiktā, biedrības aktīvisti skolās jaunāko klašu bērniem stāstīja par dzīvnieku intelektu un vides pārmaiņām. Vecāko klašu bērniem paralēli šai informācijai tika piedāvāta informācija arī par pārtikas nozīmi vides un veselības aspektos. "Neuzspiežot noteiktu dzīvesveidu un neaicinot kategoriski pievērsties vegānismam, jaunieši tika izglītoti par dzīvnieku valsts produktu ražošanas negatīvo ietekmi uz vidi, it īpaši, ogļskābās gāzes (CO2), metāna un citu gāzu emisijām, izmantotās sauszemes platībām, fosilo kurināmo un ūdens nesamērīgo izmantošanu," teica Krastiņa, piebilstot, ka papildus "Dzīvnieku brīvas" pārstāvji skolēnus iepazīstināja ar to, kā pārlieku liels dzīvnieku valsts produktu patēriņš var radīt negatīvu ietekmi uz veselību, piemēram, veicināt sirds un asinsvadu slimību vai diabēta attīstību. Ar vecākiem jauniešiem biedrība runāja arī par ētiku un dzīvnieku aizsardzību.

Krastiņa teica, ka aktivitātes mērķis ir veicināt bērnu un jaunieši izglītību vides aizsardzības, ētikas un veselības jautājumos, pamatojoties uz mūsdienīgu, zinātnē balstītu informāciju. Pēc viņas teiktā, ietekmīgākās veselības organizācijas, kā piemēram, Pasaules Veselības organizācija, Britu diētas asociācija, kā arī Veselības ministrija atzīst, ka augu valsts uzturs var būt veselīgs un sabalansēts jebkura vecuma cilvēkiem arī Ziemeļu klimatiskajos apstākļos. Apvienotās Nācijas jau kopš 2010. gada aicina samazināt dzīvnieku valsts produktu patēriņu, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām. " Arī "Vides Izglītības fonds", "Zaļā brīvība" vai "homo ecos:" atbalsta aicinājumu samazināt dzīvnieku valsts produktu patēriņu.

LOSP ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 60 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!