Foto: LETA

Ņemot vērā pēdējo dienu notikumus, kuri pamatīgi iedragājuši ne tikai Latvijas finanšu sektora, bet visas valsts starptautisko reputāciju, Jaunā konservatīvā partija (JKP) pieprasa nekavējoši veikt pasākumus, lai nomainītu ne tikai Latvijas Bankas, bet arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadību, teikts partijas paziņojumā medijiem.

ASV Valsts kases departamenta paziņojums par to, ka lielas Latvijas finanšu iestādes izmantotas institucionalizētai naudas atmazgāšanai visā pasaulē liek skaidri domāt, ka šāda rīcība notikusi ar Latvijas finanšu sektora uzraugošo iestāžu ziņu vai vismaz pasīvu akceptu. Tāpēc JKP uzskata, ka pašlaik Latvija ir nonākusi situācijā, kurā mūsu valsti Eiropas Centrālajā bankā (ECB), kur tiek pieņemti lēmumi par miljardiem eiro, pārstāv cilvēki ar apšaubāmu reputāciju.

"Latvijas bankas vadībā ir cilvēks, kuru KNAB tur aizdomās par iesaistīšanos koruptīvās darbībās, savukārt FKTK vada cilvēks, kurš iepriekš pārstāvējis smagos noziegumos apsūdzēto oligarhu Aivaru Lembergu uzņēmumu "Latvijas kuģniecība" un "Ventbunkers" padomēs kā arī vadīja Latvijas Bankas Juridisko pārvaldi tiešā LB vadītāja pakļautībā! FKTK vadītājs pats atklāti ir norādījis, ka viņu FKTK priekšsēdētāja amatam esot uzrunājis LB prezidents, ar kuru viņš cieši sadarbojoties desmitiem gadu," uzsver JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Viņš domā, ka nākamajam Latvijas bankas vadītājam jābūt cilvēkam ar starptautisku pieredzi, nevainojamu reputāciju un augstiem akadēmiskajiem un profesionālajiem sasniegumiem, kā arī izpratni par mūsdienīgiem informācijas tehnoloģiju (IT) risinājumiem.

"Saeimai un valdībai nekavējoties nopietni jāvērtē Latvijas centrālās bankas pārvaldes izmaksas, jo salīdzinot ar Lietuvas, Austrijas vai Slovēnijas centrālajam bankām, Latvijas centrālās bankas izmaksas pieļauj ievērojamas konsolidācijas iespējas. Viens no virzieniem būtu Latvijas bankas padomes likvidēšana, līdzīgi kā tas ir Lietuvā, kur pienākumus veic profesionāla centrālās bankas valde. Tāpat Saeimas līmenī nepieciešams pieņemt likuma grozījumus, kas ierobežotu Latvijas bankas vadības termiņu skaitu līdz diviem, līdzīgi kā tas ir citām augstākā līmeņa valsts amatpersonām. Latvijas bankas gadījumā atsevišķi padomes locekļi savos amatos atrodas jau kopš 1993. gada," turpina Bordāns.

"Delfi" jau ziņoja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs kriminālprocesa ietvaros ir piemērojis aizturētā statusu Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, teikts premjera Māra Kučinska (ZZS) paziņojumā medijiem.

Naktī uz svētdienu, pēc astoņu stundu pavadīšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Rimšēviču aizveda ar likumsargu auto.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!