Foto: DELFI

Šogad pakāpeniski ieviesīs pacientu nosūtījumus elektroniskā veidā, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrija (VM).

Lai jaunu e-veselības funkcionalitāšu ieviešana norisinātos iespējami viegli gan pacientiem, gan ārstniecības iestādēm, ministrija sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu. Grozījumi paredz papildu funkcionalitātes – e-nosūtījuma – pakāpenisku ieviešanu šā gada laikā.

Grozījumi MK noteikumos paredzēs, ka vēl līdz šī gada novembra beigām ārsti e-veselības sistēmā sagatavoto e-nosūtījumu pacientam izsniegs papīra formātā. Plānots, ka papīra formātā nosūtījumu izsniegšana pacientiem uz rokas vairs netiks veikta ar šī gada 1. decembri.

Kā uzsver VM, tas samazinās papīra dokumentācijas apjomu veselības aprūpē un padarīs veselības aprūpes būtisku posmu caurskatāmāku.

Tāpat plānot paplašināt to personu loku, kas varēs strādāt e-veselības sistēmā, dodot viņiem tiesības darbam tieši ar e-nosūtījumu.

Paredzams, ka pakāpeniska e-nosūtījuma ieviešana ļaus pacientiem un ārstniecības iestāžu darbiniekiem laicīgi un pārdomāti pierast pie jaunā pakalpojuma lietošanas, prognozē VM.

Jau ziņots, ka par obligātu e-veselība kļuva šī gada 1. janvārī, līdz ar to darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite kļuva tikai elektroniska. Tiesa, pirmajās dienās e-veselības sistēma bija lēna un dažbrīd pat vispār nedarbojās.

Taujājot ārstiem un farmaceitiem par to, kā sokas darbs ar e-veselību, pirmā atbilde itin visur ir – lēni. Daļa portāla "Delfi" uzrunāto e-veselības lietotāju uzsvēra, ka sistēma ir uzbūvēta lietotājam nedraudzīgā veidā, proti, tā nav pārskatāma un tajā jāveic daudz lieku darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!