Foto: DELFI

Saeima ceturtdien lēma nodot izskatīšanai komisijā rosinājumu liegt bijušo PSRS, Latvijas PSR valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienesta informatorus pieteikt par kandidātiem Saeimas vēlēšanās.

Grozījumu mērķis ir realizēt pašaizsargājošos demokrātijas principu, aizsargāt Latvijas nacionālo drošību un demokrātisko valsts iekārtu.

Šobrīd Saeimas vēlēšanu likums liedz bijušajiem PSRS, Latvijas PSR valsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata darbiniekiem kandidēt uz Saeimas vēlēšanām un ieņemt Saeimas deputāta amatu, bet to atļauj informatoriem.

Aizliegums PSRS okupācijas varas, bijušo drošības dienestu darbiniekiem un informatoriem kļūt par Saeimas deputātiem izriet no nacionālās drošības un Latvijas teritoriālās vienotības interesēm, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Grozījumu autori norāda, ka grozījumu veicinās Latvijas nacionālo drošību, teritoriālo vienotību un demokrātisko valsts iekārtas attīstību.

Grozījumus iesniedza deputāti: Ritvars Jansons (NA), Hosams Abu Meri (V), Raivis Dzintars (NA), Jānis Upenieks (V) un Jānis Dombrava (NA).

Likumprojekts nodots izskatīšanai Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijai.

Vēstīts, ka deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV) izstrādājis grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz aizliegt pašvaldību vēlēšanās kandidēt cilvēkiem, kuri bijuši ārvalstu, tostarp okupācijas varas, bijušo un esošo drošības dienestu, izlūkdienestu un pretizlūkošanas dienestu darbinieki.

Grozījumu mērķis, kā norādīts likumprojekta anotācija, ir aizsargāt demokrātisko valsts iekārtu, nacionālo drošību un Latvijas teritorijas vienotību. Tie nodoti izskatīšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!