Foto: DELFI

Saeima ceturtdien lēma nodot izskatīšanai komisijā Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) rosinājumu liegt sabiedriskā transporta atlaides trešo valstu pilsoņiem.

Grozījumu Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā mērķis ir precizēt personu loku, kuri ir tiesīgi saņemt braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pērn Latvijā dzīvoja aptuveni 50 tūkstoši trešo valstu pilsoņi. Savukārt 2016. gadā Latviju apmeklēja aptuveni miljons trešo valstu tūristi.

Kā skaidrots grozījumu anotācijā, šobrīd šīs personas ir tiesīgas saņemt identiskus braukšanas maksas atvieglojumus kā Latvijas valstspiederīgie. Savukārt izdevumus, kuri rodas sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējiem, tiek segti no valsts un pašvaldību budžetiem.

Ar grozījumiem paredzēts noteikt, ka turpmāk braukšanas maksas atvieglojumus varēs saņemt: Latvijas valstspiederīgie, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices pilsoņi, kā arī bezvalstnieki.

Līdzīga kārtība attiecībā uz braukšanas maksas atvieglojumiem ir noteikta Ungārijā, skaidrots anotācijā.

Grozījumu autori paredz, ka tie motivēs cilvēkus saglabāt vai iegūt Latvijas valstspiederību, kā arī tie stiprinās piederības sajūtu Latvijai un veicinās uzticēšanos valstij.

Par grozījumu nodošanu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai balsoja 66 deputāti, savukārt pret – 22 deputāti.

Rīgā deklarējušās Krievijas un citu ārpus ES valstu personas sabiedriskajā transportā var braukt jau no 55 un 60 gadu vecuma, kamēr Latvijas iedzīvotāji šo privilēģiju var saņemt tikai no 63 gadu vecuma, iepriekš vēstīja raidījums "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!