Foto: LETA
Latvijai un Somijai ir neizmērojamas sadarbības iespējas artilērijas spēju attīstības jomā, uzskata Somijas aizsardzības ministrs Jusi Nīniste, kurš ieradies vizītē Latvijā.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) šodien Liepājā tikās ar Nīnisti, lai apspriestu aizsardzības sadarbības jautājumus un piedalītos abu valstu simtgadei veltītos pasākumos, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Tiekoties ar Nīnisti, Bergmanis uzsvēra, ka ir būtiski stiprināt Latvijas un Somijas sadarbību aizsardzības jomā, kas 2017.gadā ir piedzīvojusi būtisku progresu.

"Latvijai un Somijai ir neizmērojamas sadarbības iespējas artilērijas spēju attīstības jomā. Turklāt Baltijas reģionā ir vienota pieeja un milzīgas iespējas tās attīstīt," sarunā uzsvēra Somijas aizsardzības ministrs.

Savukārt Latvijas aizsardzības ministrs pauda gandarījumu par šogad sākto divpusējo sadarbību apmācības jomā, Somijas bruņotajiem spēkiem nododot pieredzi Latvijas karavīriem pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger" izmantošanā.

Jau ziņots, ka pērn Latvija un Dānija parakstīja divpusēju līgumu par Dānijas bruņoto spēku rīcībā esošo pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger" iegādi. Somija ir viena no Latvijas sabiedrotajām valstīm, kas jau šobrīd izmanto šīs pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas un ir paudusi gatavību dalīties pieredzē ar Latvijas bruņotajiem spēkiem to izmantošanā.

Tāpat Bergmanis atzinīgi novērtēja Somijas ekspertu sniegto atbalstu visaptverošās valsts aizsardzības modeļa ieviešanā Latvijā.

Saistībā ar pērn novembrī parakstīto Saprašanās memorandu par sadarbību aizsardzības jomai nepieciešamā aprīkojuma iepirkumos, pētījumos un industrijā, Bergmanis izteica gatavību sadarboties, veicot kopīgus aizsardzības nozarei nozīmīgus iepirkumus.

Sarunā Bergmanis arī iepazīstināja Nīnisti ar Latvijas paveikto un plānoto valsts pašaizsardzības spēju palielināšanā, uzsverot aizsardzības budžeta pieauguma nozīmi Nacionālo bruņoto spēku, tostarp Zemessardzes, kaujas un reaģēšanas spēju attīstībā.

Latvijas aizsardzības ministrs arī akcentēja NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu lomu reģionālās drošības stiprināšanā un šogad plānoto Čehijas un Slovākijas pievienošanos NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai.

Tāpat Bergmanis uzsvēra Somijas kā NATO partnervalsts būtisko lomu drošības sekmēšanā Baltijas jūras reģionā.

Pārrunājot Eiropas Savienības sadarbību drošības un aizsardzības jautājumos, Bergmanis uzsvēra, ka Latvijai īpaši aktuāli ir paātrināt un uzlabot militārā personāla un transporta pārvietošanu Eiropā, ko sekmēs dalība Pastāvīgajā strukturētajā sadarbībā, kuras dalībvalsts ir arī Somija.

Tikšanās noslēgumā Nīniste apsveica Bergmani Latvijas valsts simtgadē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!