Foto: DELFI

Ietekmējamības risku mazināšanai Latvijas Radio (LR) valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne apsver iespēju daļu ar saturu saistīto jautājumu pārņemt savā pārziņā.

Iepriekš Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums LR valdes locekles amatā programmu attīstības jautājumos iecelt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomnieci un 11. Saeimas vēlēšanās "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK saraksta kandidāti Vidzemē Sanitu Diku-Bokmelderi radījis LR darbiniekos un sabiedrībā bažas par viņas politiskās pagātnes iespējamu ietekmi uz medija saturu un redakcionālo neatkarību nākotnē.

Klapkalne intervijā norādīja, ka Dikas-Bokmelderes politiskās darbības fons nebūs faktors, kas varētu radīt redakcionālās neatkarības un satura ietekmējamības riskus. Viņas ieskatā LR darbiniekiem ir aktīva pozīcija visos sabiedrībai nozīmīgos jautājumos, tostarp par sabiedriskā medija un LR pārvaldību, kas nodrošina satura pretestību pret minētajiem riskiem.

"Tai pat laikā, lai novērstu sabiedrības aizdomas par redakcionālās neatkarības ietekmēšanas riskiem, es apsveru iespēju atbildību par satura veidošanu daļēji saglabāt savā pārziņā," sacīja LR valdes priekšsēdētāja.

Taujāta, kā konkrēti plānots mazināti minētos riskus, Klapkalne norādīja, ka jau no sākta gala viņa pauda iniciatīvu LR ziņu dienestus paturēt savā pārziņā, lai nodrošinātu ziņu objektivitāti. "Par to vispār nevar būt jautājumu. Tā kā tā ir viena sadaļa. Tas bija tas, ko jau es pirmajā sarunā pateicu jau decembrī, lai šo jautājumu noņemtu," sacīja LR valdes priekšsēdētāja, piebilstot, ka par citiem ar saturu saistītiem jautājumiem vēl nepieciešams vienoties.

Vaicāta, vai viņai ir sanācis iepazīties ar LR valdes locekles programmu attīstības jautājumos redzējumu attiecībā uz programmu tālāko darbību, Klapkalne atbildēja noraidoši, skaidrojot, ka līdz šim Dika-Bokmeldere tikai tikusies ar darbiniekiem, kas pašlaik ir vienīgais uzdevums, ko viņai izdevies īstenot kopš stāšanās amatā, jo veselības apsvērumu dēļ viņai nācies uz laiku pārtraukt darbu.

Savukārt taujāta, kā viņa kopumā vērtē NEPLP lēmumu LR valdē iecelt Diku-Bokmelderi, Klapkalne atteicās jautājumu komentēt, norādot, ka viņa respektē padomes pieņemto lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!