Foto: morgueFile
Latvijas Reģionu apvienība (LRA) lēmusi neatbalstīt Stambulas konvencijas ratifikāciju. LRA viennozīmīgi iestājas pret jebkura veida vardarbību un atbalsta gan palīdzības sniegšanu vardarbībā cietušajiem, gan preventīvu pasākumu veikšanu tās novēršanai, informē apvienības biroja vadītājs Valdis Verners.

Izvērtējot gan pašu Stambulas konvenciju, kā arī iepazīstoties ar juristu un Tieslietu ministrijassagatavotajiem atzinumiem, LRA secinājusi, ka Stambulas konvencijas ratificēšana Latvijā nav nepieciešama.

LRA uzsver, ka, pirmkārt, Latvijas normatīvais regulējums lielā mērā ir saskaņots ar Stambulas konvencijas prasībām un jau šobrīd Latvijai ir saistoši normatīvie akti, kas aizliedz jebkāda veida vardarbību pret sievietēm un bērniem, kā arī paredz aizsardzības pasākumus.

Otrkārt, atsevišķi nosacījumi Stambulas konvencijas pielikumos paredz izmaiņu veikšanu izglītības sistēmā, kas nav viennozīmīgi vērtējamas un var neatbilst Satversmei. "Tāpat arī ratificēšana nozīmē pakļaušanos vēl vienai īpaši izveidotai, starptautiskai kontrolējoši institūcijai, kuras prasību izpildei neizbēgami būs nepieciešama nodokļu maksātāju nauda," rakstīts LRA paziņojumā.

"Jau šobrīd Latvijas normatīvais regulējums nav pretrunā ar "Stambulas konvencijas" deklarētajiem pamatprincipiem un gadījumā, ja ir nepieciešama papildus aizsardzība pret vardarbību, to iespējams īstenot arī bez Konvencijas un [uzraugošās institūcijas] GREVIO diktāta," uzskata apvienība.

LRA uzsver, ka vairāk jāstrādā tieši ar vardarbības cēloņiem un to novēršanu, bet vispirms šie iemesli ir jānoskaidro. Tāpat LRA pauž bažas, ka konvencija attieksies tikai uz sievieti un ģimenes locekļiem, "tas savukārt nozīmē diskrimināciju attiecībā pret pārējiem sabiedrības locekļiem, kuri nav sievietes vai neatrodas ģimeniskās ikdienas attiecībās".

"Latvijā nav jāapkaro paražas un tradīcijas, kā to piedāvā Stambulas konvencijas 12. pants, bet jāveicina ekonomiskā izaugsme reģionos, lai pēc iespējas samazinātu bezdarbu un alkoholismu – problēmas, kas, iespējams, būtiski ietekmē vardarbības izplatību. Tāpat stingri jāsoda jebkura persona, kura rīkojusies vardarbīgi, neatkarīgi no tā, vai šī vardarbība ir bijusi vērsta pret vīrieti vai pret sievieti, vai tā ir notikusi ģimenē vai ārpus tās," skaidrojusi Saeimas deputāte Inga Bite (LRA).

Kopš stāšanās spēkā 2014. gada 1. augustā Stambulas konvenciju parakstījušas un ratificējušas 28 Eiropas Padomes dalībvalstis, savukārt konvenciju parakstījušas, bet vēl nav ratificējušas 17 valstis, tostarp, Latvija.

Jau ziņots, ka Ministru kabineta komitejas sēdē janvārī bija iecerēts skatīt likumprojektu, ar kuru Latvija apstiprinātu Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju, tomēr jautājuma izskatīšana tika atlikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!