Foto: LETA
Rīgas domes Satiksmes departamentā izveidojusies savāda situācija – divi cilvēki saņem direktora algu, abi nāk uz darbu, bet tikai viens strādā, svētdien, 11. februārī, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pirms pusgada, kā atgādina TV3, ar tiesas lēmumu skandalozā departamenta direktora krēslā atgriezās Vitālijs Reinbahs. Taču tikai uz papīra. "Rīgas mērs Nils Ušakovs agrāk tik ieredzētajam Reinbaham izteica neuzticību, bet atlaist viņu nevarēja, jo tam pretī spurojās arodbiedrība. Reinbahs ik dienu ierodas darbā, taču strādāt nestrādā. Un sagaidāms, ka tas notiks vēl vismaz pusgadu," situāciju Rīgas domē raksturo TV3.

Ne vicemērs Andris Ameriks, ne Ušakovs paši bruģi neliek, iepriekš žurnālistiem taisnojies Rīgas vicemērs, kad pašvaldību priekšvēlēšanu gadā Rīgas centrālās ielas bija uzraktas un dome redzami netika galā ar remontdarbu radīto jucekli.

"Rīdzinieku nemieram pieaugot, politiski tika upurēts viens no savējiem. Ar īsu ierakstu tviterī 2016.gada augustā Rīgas mērs paziņoja, ka pēc sanāksmes par ielu remontdarbu gaitu ir nolemts atstādināt Rīgas Satiksmes departamenta direktoru Vitāliju Reinbahu," atgādina TV3.

"Saskaņai" savulaik tuvu stāvošo Reinbahu KNAB turēja aizdomās par 100 000 eiro kukuļa pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem. TV3 uzsver, ka par Reinbaha ietekmi pašvaldības saimniecībā liecināja arī aizdomīgais darījums ar vecajiem Rīgas satiksmes autobusiem. Tos iznomāja par gandrīz četras reizes augstāku cenu Rēzeknes pašvaldībai nekā tos pārdeva Rīga. Ar Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču ("Saskaņa") Reinbahu saistīja ģimeniskas saites. Taču neviens no minētajiem skandāliem Reinbaha stiprās pozīcijas pat nesašūpoja un viņš iepriekš pārcieta visus opozīcijas ierosinātos neuzticības balsojumus, skaidro TV3.

Reinbahs atgriezies

Pusotru gadu par pēkšņi atstādinātā Reinbaha gaitām publiski nekas nebija zināms. Viņa vietā Satiksmes departamentā kā pienākumu izpildītāju iecēla Emīlu Jakrinu. "Nu, Reinbahs ir atgriezies," norāda TV3.

Atbildot uz jautājumu, ko Reinbahs dara Rīgas domes Satiksmes departamentā, bijušais ierēdnis komentārus nesniedz.

"Ko es daru? Bez komentāriem pagaidām!" sacījis Reinbahs.

Rīgas mērs Ušakovs, kā to raksturo TV3, izrādās Reinbahu atstādinājis nemākulīgi. Atstādināšanas rīkojumā rakstīts, ka Reinbahs neesot ievērojis vasarā veicamo remontdarbu termiņus un slikti organizējis darbu. Juridisku pierādījumu vietā mērs atsaucies uz masu medijos rakstīto un rādīto. Reinbahs atstādināšanu apstrīdēja tiesā un visas instances lēma viņam par labu. Reinbahs pa vidu gan arī izmantoja darbnespēju un bērna kopšanas atvaļinājumu, lai iespējami ilgi viņu nevarētu atbrīvot no darba pavisam. Pēc gada ilgas prombūtnes pagājušajā gada vasarā Reinbahs atgriezies darbā.

"Es atgriezos darbā un pirmajā dienā man nozīmēja dīkstāvi. Atbrauca domes jurists, kurš parādīja man domes vadītāja lēmumu par manu dīkstāvi," skaidroja Reinbahs, piebilzdams, ka pēc darba likuma dīkstāves laikā viņš ir darba devēja pārziņā un darba devējam viņam jādod uzdevumi.

"Un es katru dienu nāku uz darbu un gaidu rīkojumus," sacīja Reinbahs, atklādams, ka kopš pērnā gada augusta nekādi rīkojumi nav sniegti, taču algu par šo laika periodu ir saņēmis.

Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumi izpildītājs Emīls Jakrins skaidro, ka rīkojumu uzdošana Reinbaham neesot viņa pienākums.

"Vienīgais, kas var ko mainīt šajā situācijā ir Rīgas domes vadība. Man nekādi rīkojumi viņam nav jādod, Viņš man nav nekāds darbinieks. Viņš ir Rīgas domes darbinieks. Viņš nav mans darbinieks," sacīja Jakrins.

"Viņam nav pilnvarojuma darīt jebko. Viņš atrodas tādā situācijā, ka viņam jānāk uz darbu, bet viņš ne tikai nevar, viņš nedrīkst neko darīt," sacīja Jakrins, piebilzdams, ka Reinbaha rīcībā pašlaik ir tukšs kabinets.

"Bez telefona, bez datora. Lasa grāmatiņu, vai nezinu, ko dara. Kaut ko dara," sacīja Jakrins.

Vitālijs Reinbahs, kā uzsver TV3, ir zinošs darba tiesībās. Paralēli darbam pašvaldībā viņš bijis viens no līderiem arodbiedrībā LABA.

LABA, kā skaidro TV3, savulaik bija cieši pietuvināta Rīgas domes vadībai un saņēma finansējumu kā no "Rīgas satiksmes", tā "Rīgas namu pārvaldnieka" budžeta. LABA ne tikai nodrošināja juridisko aizsardzību pret nepamatotu šo abu uzņēmuma darbinieku atstādināšanu, bet arī arodbiedrības biedri un vadošās personas bija regulāri redzamas "Saskaņas centra" rīkotajos piketos, kur pamatā bija neapmierinātība ar valdības darbu vai pašvaldības resursi tika tērēti, lai grūtos brīžos atbalstītu domes vadību.

Vēl pagājušā gada 1. maija svinībās Rīgas mērs sociālajos tīklos izteica arodbiedrībai pateicību par darba svētku organizēšanu, bet viss, kā skaidro TV3, mainījās pēc pašvaldību vēlēšanām. LABA līderi domē neiekļuva, koplīgums ar abiem pašvaldību uzņēmumiem tika lauzts, un arodbiedrībai bija jāpamet telpas Rīgas domes Satiksmes departamenta telpās. "Tās līderi nonāca nežēlastībā," situāciju raksturo TV3.

Reinbaham ar tiesas spriedumu atgriežoties darbā, Ušakovs tūlīt izteica viņam neuzticību. Tomēr atlaist viņu nevarēja. Tam iebilda Valsts un pašvaldības iestāžu darbinieku arodbiedrība, kuras priekšgalā ir arī pats Reinbahs.

Satiksmes departamenta direktors gadā iepriekš deklarējis nepilnus 30 tūkstošus eiro. Reinbahs apstiprina, ka divus ar pusi tūkstošus lielo algu mēnesī turpina saņemt arī esot dīkstāvē. Dīkstāve viņam radot ieslodzījuma efektu, tāpēc Reinbahs tiesas ceļā cer piedzīt morālo kompensāciju no domes.

Barona ielas atbildīgajiem – karjeras kāpumi

Rīgas dome gan pret visiem nekvalitatīvā darba veicējiem neizturas ar vienādu bardzību. Piemēram, Uģis Broša ir viens no apsūdzētajiem par dokumentu viltošanu Barona ielas būvuzraudzībā. Bet Broža izrādījās tik neaizvietojams kadrs pašvaldībai, ka ar viņu, kā to raksturo TV3, klusām slēgts darba līgums „Rīgas satiksmē", kas ir spēkā joprojām.

Viņš TV3 žurnālistiem komentāru atteicās sniegt.

Vēl viens Barona ielas krimināllietā apsūdzētais Jānis Sprinģis ir ne vien saglabājis amatu Rīgas domes Satiksmes departamentā, bet gada nogalē prēmēts par labu darbu.

TV3 uzsver, ka aizdomas par Reinbaha iesaisti pirms pieciem gadiem notikušos koruptīvos darījumos pasažieru pārvadājumos vismaz pēc KNAB domām ir apstiprinājušās. "Mums zināms, ka pret viņu janvāra beigās birojs lūdzis sākt kriminālvajāšanu par kukuļņemšanu. Prokuratūra savu lēmumu vēl nav pieņēmusi," rezumē TV3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!