Foto: LETA

Lai saglabātu Rīgas pilsētas kultūrvēsturisko mantojumu, Jaunā konservatīvā partija (JKP) rosina pašvaldības uzraugošo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju pieprasīt Rīgas domei pārstrādāt Rīgas teritorijas jauno plānojumu līdz 2030. gadam, informēja JKP.

JKP rīcībā esot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atzinums, kurā tā pauž negatīvu vērtējumu, ņemot vērā, ka teritoriālā plānojuma pirmās redakcijas risinājumi ir pretrunā ar Latvijas normatīvajos aktos paustajiem principiem kultūras mantojuma aizsardzības jomā.

Pēc JKP sniegtās informācijas, paskaidrojuma rakstā inspekcija norādot "uz neskaitāmām kļūdām un neprecizitātēm", kas pieļautas plānojumā, piemēram, nav ietverti atsevišķi kultūrvēsturiski objekti, kā arī nav ievērota konsekvence atzīmēto objektu atlasē un nosaukumos. Kļūdaini sastādīta arī teritoriālā plānojuma saistošā daļa - grafiskās daļas kartes, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi. Atsevišķus kultūras pieminekļus nav iespējams identificēt, jo nav norādīta informācija par tiem, skaidroja JKP.

Partija norādīja, ka teritoriālajā plānojumā nav pieļaujamas tās sarkanās līnijas, kuras šķērso kultūras pieminekļus un apdraud to saglabāšanu - tas attiecas arī uz Rīgas vēsturiskajā centrā esošo vēsturisko dārzu, parku un kapsētu teritorijām, tostarp valsts nozīmes arhitektūras pieminekli "Dārzu un parku arhitektūras ansamblis "Lielie kapi" ar memoriālajām celtnēm" teritoriju.

"Kā redzams no teritorijas plānojuma redakcijas interaktīvā formātā portālā "geolatvija.lv", sarkanās līnijas gar Senču ielu, plānotais Indrānu ielas savienojums ar Senču ielu un plānotā Kaspara iela ir iezīmētas Lielo kapu teritorijā, kur tās skar vismaz 60 apbedījumus. Tas ir pretrunā ar Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likuma 5. panta sestās daļas noteikumiem," paziņojumā medijiem norāda JKP.

Lemjot par savulaik steigā izstrādāto tramvaja infrastruktūras iespējamību Pērnavas ielā, JKP aicina ņemt vērā iedzīvotāju viedokli, kas tika izteikts 2017. gada 15. maijā Rīgas domei adresētā 233 iedzīvotāju vēstulē. Tajā iedzīvotāji iebilda pret koku izciršanu Pērnavas ielas posmā starp Brīvības ielu un Krišjāņa Barona ielu. Ievērojot augsto satiksmes plūsmas intensitāti attiecīgajā Pērnavas ielas posmā, tās abās ielas pusēs augošās kastaņas (31 koks) apkārtējo dzīvojamo ēku iedzīvotājiem samazina trokšņu un putekļu līmeni.

JKP uzsver, ka Rīgas domes šobrīd apspriešanai izliktais plāns nozīmē zaļās un kultūrvēsturiskās zonas iznīcināšanu un tranzīta mezgla izveidi teritorijā starp Lielajiem kapiem un Brīvības ielu.

Kā ziņots, no 9. janvāra līdz 8. februārim norisinājās Rīgas teritorijas plānojuma līdz 2030.gadam publiskā apspriešana. Tās laikā iedzīvotāji pauduši satraukumu par vairākām dokumentā atspoguļotajām iecerēm.

Pēc publiskās apspriešanas visi priekšlikumi tiks apkopoti un reģistrēti, un tos, kurus argumentētu un pamatotu iemeslu dēļ varēs iekļaut pilsētas plānojumā, ņems vērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!