Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde janvāra izskaņā prokuratūrai nodevusi kriminālprocesu par 8,6 miljonu nelegālu cigarešu glabāšanu organizētā grupā kāda uzņēmuma telpās. Saskaņā ar VID aplēsēm valstij nodarītais kaitējums lēšams vairāk nekā 700 tūkstošu eiro apmērā, portālu "Delfi" informē VID.

Kā liecina VID informācija, uzņēmums vienlaikus ar legālu tabakas izstrādājumu ražošanu savā akcīzes preču noliktavā veica pretlikumīgas darbības ar tabakas izstrādājumiem.

2014. gada 13. oktobrī VID amatpersonas pēc iepriekšējas operatīvās informācijas Rīgā apturēja kravas automašīnu "Mercedes Benz". Pārbaudot kravu, tika konstatēts, ka tajā atrodas 720 kartona kastes (36 000 bloki) ar 7 200 000 cigaretēm "GOAL" bez akcīzes markām.

Pēc tam kontrole tika veikta kāda uzņēmuma akcīzes preču noliktavā Rīgā, kurā krava tika iekrauta. Šajā akcīzes preču noliktavā atrastas vēl 1 414 220 dažādu marku cigarešu bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem. Kopumā izņemtas 8 614 220 cigaretes.

Viens no minētā uzņēmuma darbības veidiem bija tabakas izstrādājumu ražošana. Taču izmeklēšanas laikā atklājās, ka vienlaicīgi ar likumīgu tabakas izstrādājumu ražošanu, pārvietošanu un realizāciju, uzņēmuma telpās pretlikumīgi uzglabāti tabakas izstrādājumi un daļu no cigaretēm arī nelikumīgi pārvadāja. Tādēļ 2014. gada 16. oktobrī VID uzņēmuma akcīzes preču noliktavai anulēja speciālo atļauju jeb licenci.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā veikta izmeklēšana, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu un kriminālprocesu varētu nodot kriminālvajāšanas uzsākšanai pret noziegumā iesaistītajām personām, kuras izmeklēšanas laikā tika atzītas par aizdomās turētajām un kurām tika piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

2018. gada 31. janvārī kriminālprocess tika nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trīs personu organizētu grupu saskaņā ar Krimināllikuma 221. panta "Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu nelikumīga uzglabāšana, pārvietošana (pārvadāšana) un realizācija" 3. daļu, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!