Foto: LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule, kura šo amatu ieņem jau mēnesi, secinājusi, ka dienests neatliekamās palīdzības vietā sniedz jebkuru palīdzību, tādējādi apdraudot spēju veikt dienesta pamatfunkcijas.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" Cipule pauda, ka NMPD jau izsenis tautas valodā dēvē par "ātro palīdzību". Taču direktore uzsver, ka šis termins vairs nav aktuāls, jo dienesta funkcijas ir sašaurinājušās.

Nepamatoti NMPD izsaukumi, piemēram, par paaugstinātu temperatūru, asinsspiedienu un sīkām traumām, rada darbinieku noslodzi, kas ietekmē dienesta pamatdarbu – sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību. "Darbinieku noslodze liek bažīties par to, vai būsim gatavi pildīt valsts deleģētās funkcijas. (..) Mums nav jātērē resursi sociālu un ambulatoru pasākumu veikšanai," teica Cipule, piebilstot, ka dienests no neatliekamās palīdzības sniedzēja kļuvis par jebkādas palīdzības sniedzēju.

NMPD direktore pauda, ka dienestam šobrīd pietiek darbinieku pakalpojumu sniegšanai, taču jāpievēršas kadru maiņas problēmai. Mainību veicina vairāki faktori, piemēram, atalgojums, mazie resursi darbinieku kvalifikācijas celšanai, kā arī ikdienas rutīnas neatbilstība darbinieka sākotnējām gaidām.

Dienests šogad pieredzējis vienu no lielākajiem algu pieaugumiem pēdējo piecu gadu laikā, kā arī sācis mazināt darbinieku virsstundas, pauda Cipule. "Izveidojusies situācija, ka NMPD nav iespēju iekšēji risināt motivējoša atalgojuma problēmu, jo neesam uzņēmums. Dienesta darbinieki, visticamāk, saņem mazāk, nekā uzņemšanās daļās strādājošie speciālisti ar līdzvērtīgu izglītību," skaidroja Cipule.

Ar esošo finansējumu NMPD būs grūti atjaunot autopraku. "Nobraukums un automašīnu vecums palielina risku, ka mediķi var laikus nenonākt pie pacienta," brīdināja NMPD direktore Cipule.

Vēstīts, ka pērnā decembra izskaņā atklātā konkursā uz NMPD direktora amatu uzvarējusi Liene Cipule, kura strādājusi dažādos ar veselības aprūpi saistītos amatos gan valsts pārvaldē, gan privātajā sektorā.

Iepriekšējā dienesta direktore Sarmīte Villere pēdējo darba dienu aizvadīja 2017. gada 25. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!