Foto: LETA

Valsts policijas pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par noziedzīgi iegūta viena miljona rubļu legalizēšanu tobrīd vēl strādājošajā AS "Trasta Komercbankā" un prokuratūrai lūgusi apsūdzēt divus bijušos bankas darbiniekus.

Valsts policijā portālu "Delfi" informēja, ka 2015. gadā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) rīcībā nonāca informācija par AS "Trasta Komercbanka" augsta līmeņa darbinieku iespējamu saistību ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 195. panta 3. daļas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Kriminālprocesā 2015. gada beigās Valsts policija veica kratīšanu toreiz vēl strādājošajā "Trasta Komercbankā" un aizturēja vairākas personas, tostarp divus bankas darbiniekus – 1974. gadā un 1985. gadā dzimušus vīriešus. Abi vīrieši kriminālprocesā atzīti par aizdomās turētiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Turpinot izmeklēšanu, ENAP amatpersonas guvušas pierādījumus, ka abi aizdomās turētie "Trasta Komercbankas" darbinieki, izmantojot savu stāvokli un iespējas, ko sniedza ieņemamais amats, kopā ar kādu Krievijas pilsoni legalizējuši kopumā vienu miljonu Krievijas rubļu. Šī nauda iegūta, veicot fiktīvus darījumus, norāda policijā.

Likumsargi uzsver, ka izmeklēšanā izdevies atšifrēt sarežģītu un grūti izsekojamu ekonomisko shēmu, kurā naudas legalizācija realizēta, izmantojot "Trasta Komercbankas" norēķina kontus ofšora zonā un fiktīvus uzņēmumus, kas reģistrēti gan Krievijā, gan Eiropā.

2017. gada 29. decembrī kriminālprocess nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret divām aizdomās turētajām personām.

Par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Tāpat personām būs jāatbild par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Atbilstoši Krimināllikuma 196. panta 2. daļai par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!