Foto: Pixabay

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā pret bijušo SIA "Winergy" maksātnespējas procesa administratori Unu Zakrevsku, kuru tur aizdomās par gandrīz 150 tūkstošu eiro piesavināšanos. Aizvadītā gada izskaņā kriminālprocess nodot prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Policija atgādina, ka pēc tam, kad tās rīcībā nonāca informācija par iespējamiem pārkāpumiem SIA "Winergy" maksātnespējas procesa laikā, 2015. gada februārī tika sākts kriminālprocess pret kādu bijušo uzņēmuma maksātnespējas administratori. 1968. gadā dzimusī sieviete tiek turēta aizdomās par naudas līdzekļu piesavināšanos lielā apmērā – būdama "Winergy" maksātnespējas procesa administratore, ieguva parādnieka mantas pārvaldīšanas tiesības un, izmantojot jauniegūto stāvokli, izstrādāja shēmu, kādā veidā piesavināties uzņēmumam piederošos naudas līdzekļus, noskaidrojusi policija.

Izmeklēšanas laikā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) noskaidrojusi, ka, īstenojot noziedzīgo nodomu, maksātnespējas procesa administratore sagatavojusi četrus rēķinus, kuros apzināti norādījusi nepatiesas ziņas par viņai pienākošos administratora atlīdzības apmēru un iesniegusi to "Winergy" grāmatvedībā iegrāmatošanai un apmaksai.

Izmeklēšanā atklāts, ka laikā no 2013. gada decembra līdz 2014. gada janvārim aizdomās turētā persona pārskaitījusi uzņēmuma naudas līdzekļus uz savu personīgo kontu kopsummā gandrīz 150 tūkstošu eiro apmērā.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu persona var tikt sodīta atbilstoši Krimināllikuma 179. panta 3. daļai – par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā - ar brīvības atņemšanu līdz pat desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kriminālprocess nodots kriminālvajāšanas sākšanai Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā 2013. gada 4. novembrī pasludināja "Winergy" maksātnespējas procesu. Uzņēmums paziņoja, ka maksātnespējas process ir loģisks rezultāts amatpersonu bezdarbībai un "Norvik bankas" organizētajai mērķtiecīgajai reiderisma shēmai.

Savukārt "Norvik banka" paziņoja, ka "Winergy" ierosinātā maksātnespēja ir absurda. Tā esot negodprātīga un saskaņota parādnieka un fiktīva kreditora rīcība, lai panāktu maksātnespējas procesa ierosināšanu nolūkā izvairīties no saistību izpildīšanas pret banku.

"Delfi" arhīvs liecina, ka 2014. gada pavasarī "Winergy" maksātnespējas procesa administratore Zakrevska nolēma daļēji atzīt "Norvik bankas" atkārtoti iesniegto kreditoru prasījumu. Sākotnēji administratore nebija atzinusi bankas kreditora prasījumu par kopējo summu 24 771 722 lati (35 264 985 eiro).

Zakrevska toreiz skaidroja, ka "Norvik bankas" darbiniekiem, kas noformēja kreditoru prasījumu pretēji Maksātnespējas likumā noteiktajām prasībām, jāuzņemas atbildība par notikušo - kreditora prasījuma noraidīšanu. Tomēr, ņemot vērā, ka banka ir atkārtoti iesniegusi kreditora prasījumu, administratore to izvērtēja.

Rezultātā Zakrevska pieņēma lēmumu daļēji atzīt bankas kreditora prasījumu. Summa, par kuru "Winergy" administratore ir nolēmusi atzīt bankas kreditora prasījumu daļā, atbilst arī pašas bankas sagatavotajos un auditoriem iesniegtajos grāmatvedības salīdzināšanas datos norādītajam "Winergy" saistību atlikumam pret "Norvik banku".

2014. gadā toreizējais vēja parku attīstītāja SIA "Winergy" īpašnieks Indreks Kuivaliks arī sāka starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti, prasot ne mazāk kā 51 miljona eiro kompensāciju. Savukārt 2016. gadā par "Winergy" vienīgo īpašnieku kļuva AS "Norvik banka" piederošā AS "Norvik ieguldījumu pārvaldes sabiedrība".

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka savulaik "Winergy" un "Norvik banka" noslēdza aizdevuma līgumus. Pēcāk starp "Norvik banku" un "Winergy" izvērtās konflikts un sākās tiesvedības. Taču "Winergy" un "Norvik banka" vienojās par visu strīdu izbeigšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!