Foto: Shutterstock
Četros no pieciem saslimšanas gadījumiem ar salmonelozi bērns ēdis SIA "Kindercatering" piegādātu pārtiku, sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš skaidroja, ka SPKC pārbaudījuši vairāk nekā 200 bērnus, no kuriem kopumā 80 gadījumos konstatēta saslimšana ar salmonelozi, turklāt 63 no visiem bērniem inficējušies Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurām pārtiku piegādājis "Kindercatering". Patlaban skartas 13 izglītības iestādes, bet pārējos gadījumus var uzskatīt par atsevišķiem gadījumiem, kuros saikni ar attiecīgo uzņēmumu nav iespējams atrast, piebilda Perevoščikovs.

Tāpat viņš informēja, ka sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) tika paņemti paraugi no vairākiem produktiem, tomēr tajos salmonellas baktēriju nevarēja atrast, tomēr SPKC speciālists uzsver, ka tas nebūt nenozīmē, ka produktos šīs baktērijas nebija. Pirmie saslimušie parādījās 10. un 11. janvārī, tādējādi inficēšanās varēja notika 8. vai 9. janvāri, kas nozīmē, ka laikā, kad tika sākta pārbaude, bija pagājusi jau nedēļa, un "baktērijas jau negaida, kamēr tās kāds atklās", sacīja speciālists.

Patlaban SPKC turpina sekot līdzi notikušajam, reģistrē saslimšanas gadījumus, kuri ar katru dienu palielinās, un tas saistīts ar to, ka iestādēm patlaban tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, turklāt pieteikties aicināti visi bērni, arī tie, kuri nenonāca tiešā saskarsmē ar ārstu.

Vienlaikus Perevoščikovs norādīja, ka ar salmonellu cilvēkiem jābūt uzmanīgiem, jo saindēsies nevis tie, kuri iegādājas inficētu pārtiku, bet gan tie, kuri to nepareizi apstrādās. Šī iemesla dēļ arī pārtikas uzņēmuma vadītājam jāpārliecinās, ka visi darbinieki rīkojas atbilstoši higiēnas noteikumiem un pareizi veic termisko apstrādi.

Tāpat tīrs produkts var inficēties ar salmonellu, ja tas tieši vai netieši saskaras ar inficētu pārtiku. Kontakts var nebūt tiešs, bet pastarpināts, piemēram, ar rokām, nemainītiem cimdiem, nemazgātu inventāru un līdzīgi. Tāpat salmonella var produktā nebūt tik daudz, lai izraisītu saindēšanos, bet baktērijai labvēlīgos apstākļos, piemēram, siltā temperatūrā, tā var vairoties un sasniegt arī tādu daudzumu, no kura cilvēks var saindēties.

Vienlaikus Perevoščikovs informēja, ka pieaugušie nemēdz ar salmonelozi inficēt citus pieaugušos, savukārt mazi bērni gan to var izdarīt, tāpēc izglītības iestādēs, kur tiek atklāta salmonella, jāveic pārbaude. Tāpat salmoneloze var neizpausties spēcīgā formā, proti, bērns var izskatīties vesels, bet saslimšana var parādīties pēc ilgāka laika, tāpēc svarīgi atklāt saslimšanu visiem bērniem, pat tiem, kuri pagaidām izskatās veseli.

SPKC eksperts uzsver, ka saistībā ar šo kopējo salmonelozes pieaugumu gan pārtikas uzņēmumiem, gan arī mājsaimniecībām jāpadomā par to, kā tiek uzglabāta, pagatavota un lietota pārtika. "Tā ir pietiekoši vienkārša infekcija, lai ar parastiem pasākumiem to varētu novērst," sacīja Perevoščikovs.

Kā ziņots, pēdējās nedēļās konstatētais salmonelozes uzliesmojums Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs konstatēts tikai privātajos bērnudārzos, pastāstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Sarmīte Baltmane.

"Tā kā pašvaldības pārziņā esošajās izglītības iestādēs šīs slimības uzliesmojums, paldies Dievam, nav konstatēts, departaments pagaidām neplāno iesaistīties situācijas izmeklēšanā un atstās to uzraugošo institūciju - Pārtikas veterinārā dienesta un Slimību profilakses un kontroles centra - ziņā," paskaidroja departamenta pārstāve.

Kā ziņots, pārtikas piegādātājs SIA "Kindercatering", iespējams, atkārtoti izraisījis salmonelozes uzliesmojumu 12 Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Kopumā salmonelozes gadījumi reģistrēti 18 Rīgas bērnudārzos un vienā skolā. 12 bērnudārzos ēdinātājs ir "Kindercatering", kur arī reģistrēts lielākais saslimušo skaits. Septiņos bērnudārzos reģistrēts pa vienam saslimšanas gadījumam un šajās izglītības iestādēs ēdinātāji esot dažādi.

Šis uzņēmums salmonelozes uzliesmojumā tika vainots jau 2016. gada septembrī un šī gada janvārī prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu uzņēmumam.

Toreiz uzņēmuma sniegto ēdināšanas pakalpojumu rezultātā ar baktēriju "Salmonella enteriditis" tika inficēti 94 bērni un trīs pieaugušie 13 izglītības iestādēs, tādējādi tika izraisīta epidēmija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!