Foto: F64
Par iespējamu aizbildņa tiesību ļaunprātīgu izmantošanu valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" filiālē "Rīga" tiesībsargājošās iestādes sākušas kriminālprocesu.

Labklājības ministrijā (LM) portālu "Delfi" informēja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 171. panta par aizbildņa tiesību ļaunprātīgu izmantošanu, kaitējot aizbilstamajam vai aizgādnībā esošajam. Par to var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Jau ziņots, ka LM rosinātajā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) un biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" veiktajā pārbaudē VSAC "Rīga" filiālē "Rīga" tika konstatēts, ka netiek nodrošināta bērnu pienācīga aprūpe.

Labklājības ministrs Jānis Reirs parakstījis rīkojumu par VSAC "Rīga" filiāles "Rīga" vadītājas Marijas Ziņinas atbrīvošanu no amata. Savukārt pret VSAC "Rīga" direktori Inesi Pauderi ierosinātas jau trīs disciplinārlietas. Divās no tām izteikts rājiens, bet trešajā lēmums tiks pieņemts tuvākajā laikā, norāda ministrijā.

Gan Ziņina, gan Paudere ir iesniegušas tiesā prasības, kurā lūdz atcelt ministrijas rīkojumus.

VBTAI policijā lūgusi izvērtēt, vai nav pārkāptas aizbildnības tiesības vai pilnvaras uz bērnu. "Iestādes vadītājs ir aizbildis bērnam, un viņam par bērnu jārūpējas tādā pašā līmenī kā vecākam," uzsvēris labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Kā ziņots, pēc sūdzību saņemšanas LM rosināja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) sadarbībā ar biedrību "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" veikt padziļinātu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi VSAC filiālē "Rīga". Pārbaudē tika konstatēts, ka tiek pieļauta emocionāli un fiziski vardarbīga attieksme pret bērniem un atsevišķos gadījumos pakalpojumi tiek sniegti viņiem nepiemērotā vidē.

Piemēram, pārbaudē konstatēts, ka bērniem netiek savlaicīgi veikta autiņbiksīšu nomaiņa, kas bērnam rada diskomfortu un attiecīgi arī uzvedības pārmaiņas. Tāpat bērniem nav individuālu higiēnas piederumu, bieži nav pat individuāla apģērba.

Pārbaude arī konstatēja, ka filiālē "Rīga" netiek pienācīgi nodrošināta bērnu veselības aprūpe – nenotiek ārstēšana pēc ārsta noteiktā plāna.

Tāpat atklāts, ka pavirši un slikti organizēts bērnu audzināšanas un izglītošanas darbs. Bērniem netiek mācītas elementāras pašaprūpes iemaņas un higiēnas normas. Pārbaudes laikā konstatēts, ka vispār nav redzams, ka kāds mēģinātu noskaidrot bērna viedokli ar viņu saistītajos jautājumos.

Savukārt VSAC "Rīga" filiāles vadītāja Marija Ziņina apgalvoja, ka filiāles "Rīga" darbs tiek veikts godprātīgi un bērni ar visu ir nodrošināti.

Komentējot VBTAI un biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" neglaimojošos secinājumus par filiāles darbību, Ziniņa atbildēja, ka ir grūti spriest, kādēļ secināts, ka bērniem kas trūktu.

"Katru dienu bērnus apmeklē pediatrs. Mums ir līgums ar mobilo busiņu, kas reizi mēnesī vai divos konsultē bērnus," atbildot uz jautājumu par bērnu veselības stāvokļa uzraudzīšanu, skaidroja Ziņina.

Viņa uzsvēra, ka nepiekrīt publiski paustajiem pārmetumiem par filiāles darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!