Foto: LETA

Piektdien, 2. februārī, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa tā dēvētajā "Latvenergo" kukuļošanas pamatlietā, kurā uz apsūdzēto sola sēdušies 12 cilvēki, apmierināja vairākus apsūdzētā biznesa konsultanta Andreja Livanoviča lūgumus.

Livanoviča pieteiktie lūgumi bija dažādi – gan par personu aicināšanu uz tiesu sniegt liecības, kā arī par dokumentu pievienošanu krimināllietas materiāliem.

Livanovičs bija tiesu lūdzis kā liecinieci uzaicināt un nopratināt bijušo SIA "Innovia" valdes priekšsēdētāju Lidiju Škoļniju. Lietas dalībnieki pret lūgumu neiebilda un advokāts Varis Klotiņš, kas lietā aizstāv apsūdzēto Meļko, norādīja, ka arī viņa aizstāvamais vēlāk kļuvis par "Innovia" dalībnieku un Škoļnijas nopratināšanai ir būtiska nozīme, lai skaidrotu, kāpēc uzņēmums izveidojās un mainījās dalībnieki.

Klotiņš norādīja, ka apsūdzība uzskata, ka uzņēmums izmantots noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai. Tāpat Livanovičs lūdza uz tiesu aicināt un izjautāt Iekšlietu ministrijas Valsts policijas eksperti Jūliju Liodorovu jautājumos par ekspertu atzinumu par SIA "Energy Consulting".

Livanovičs tiesā bija iesniedzis lūgumu no Ģenerālprokuratūras izprasīt un piemērot arhīva lietas materiālus ar Livanoviča gada ienākumu deklarāciju par 2007. gadu un 2011. gada 2. maija paskaidrojumus procesa virzītājam, kā arī citus arhīva lietā esošus dokumentus, tostarp mantiskā stāvokļa deklarāciju uz 2011. gadu, dabasgāzes piegādes līgumu par gāzes piegādi dzīvoklim Upesciemā un Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu, ar kuru izbeigta lieta par noziedzīgi iegūtu mantu.

Tāpat Livanovičs lūdza tiesu lietai pievienot arī savas gada ienākumu deklarācijas par 2008. gadu un 2009. gadu.

Livanovičs tiesai norādīja, ka šie dokumenti parāda viņa ienākumu likumību – no kurienes nauda, kas bijusi viņa bankas kontā, radusies un ka tā deklarēta Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Tāpat viņš bija izteicis vēlmi lietas materiāliem pievienot dokumentus, kas apliecina viņa izglītību un kvalifikāciju.

Visus šos pieteiktos lūgumus tiesa apmierināja.

Vēl Livanovičs bija tiesu lūdzis viņam atdot krimināllietā glabāšanā esošo datoru "Macbook Air" un cieto disku "Samsung". Livanovičs tiesā precizēja, ka dators viņam ir atdots un patlaban runa ir par cieto disku, norādot, ka cietā diska saturs ir nokopēts un glabājas lietas materiālos, tāpēc viņš gribētu "dzelzs gabalu" saņemt atpakaļ.

Arī šajā gadījumā tiesa nolēma, ka lietiskais pierādījums ir atdodams Livanovičam.

Citu lūgumu citiem lietas dalībniekiem tiesas sēdē nebija un tiesa turpināja lietas izskatīšanu, nolasot apsūdzību.

Jau ziņots, ka šajā lietā uz apsūdzēto sola sēdušies biznesa konsultants Andrejs Livanovičs, bijušais "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons un kādreizējais "Latvenergo" viceprezidents Aigars Meļko, Miķelsona znots Kristaps Štrauss un ekonomists un uzņēmējs Andris Deniņš , kā arī Mehdi Haji Javad, Roberto Gerosa, Jevgenijs Levins, Ēriks Priednieks, Jūlija Mogiļevska, Maksims Ter-Oganesovs un Jānis Muktupāvels.

Lietu skata tiesnesis Andis Celms.

Arī ziņots, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Viorika Jirgena tiesai lietu nosūtīja 2017. gada 20. jūnijā. Kriminālprocesā apsūdzības celtas par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu laikā no 2004. gada 8. jūnija līdz 2010. gada 3. martam saistībā ar Rīgas otrās Termoelektrocentrāles (TEC-2) abās kārtās notikušo iepirkumu procedūru rezultātā noslēgtajiem līgumiem.

Tie ir seši "Latvenergo" un Šveices uzņēmuma "Alstom" starpā noslēgti līgumi kopumā par 8 349 376 eiro, "Latvenergo" un Spānijas uzņēmuma "Iberdrola" starpā noslēgti Rīgas TEC-2 pirmās kārtas būvniecības līgumi par 177 863 607,11 eiro un apkopes un uzturēšanas līgums par 95 000 000 eiro. Tāpat apsūdzības saistītas ar "Latvenergo" un Turcijas uzņēmuma "Gama" Rīgas TEC-2 otrās kārtas būvniecības līgumu par 289 596 131 eiro un 57 892 156 ASV dolāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!