Foto: LETA
Lai gan iepriekš Saeimas Mandātu un ētikas komisija nolēma par deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu izslēgt deputātu Artusu Kaimiņu ("KPV LV") uz vienu Saeimas sēdi, Saeimas vairākums šo sodu neatbalstīja. Līdz ar to deputātam nebūs liegts nākamnedēļ ierasties uz Saeimas plenārsēdi.

Par Kaimiņa izslēgšanu no Saeimas sēdes balsoja 30 deputāti, pret balsoja 24 parlamentārieši un 17 deputāti balsojumā atturējās.

Vēstīts, ka iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija atzina, ka Kaimiņš savos izteikumos par parlamentārieti Valdi Kalnozolu (ZZS) pārkāpis Saeimas deputāta ētikas kodeksu.

Ētikas komisijas vairākums saskatīja ētikas pārkāpumus Kaimiņa rīcībā.

Komisija nolēma rosināt Saeimu izslēgt deputātu Kaimiņu uz vienu Saeimas sēdi. Tas ir pirmais gadījums, kad Saeimas deputātam tiek piemērots šāds sods, kas ir viens no bargākajiem, ko iespējams piemērot deputātam.

Saeimas debašu laikā deputāts Ringolds Balodis uzsvēra, ka šis ētikas komisijas lēmums ir bezprecedenta gadījums. Viņš iepazinies ar komisijas lēmumiem vairāk nekā 10 gadu garumā. Citi parlamentārieši, kuriem tika inkriminēti tie paši ētikas kodeksa pārkāpumi, nav saņēmuši šo bargo sodu. Balodis aicināja "šo praksi nekropļot" un nebalsot par Kaimiņa izslēgšanu no sēdes.

Parlamentārietis Ilmārs Latkovskis aicināja veidot jaunu no deputātiem neatkarīgu institūciju, kas vērtētu deputātu ētikas pārkāpumus. Arī viņš aicināja nebalsot par Kaimiņa izslēgšanu no nākamās Saeimas sēdes. "Artusam Kaimiņam šis arī nebija tas smagākais mutes palaišanas gadījums," secināja Latkovskis.

Tribīnē kāpa arī Kalnozols. Viņš skaidroja, ka viņam nav aizvainojuma pret Kaimiņu. Abi parlamentārieši esot jauki parunājuši Kalnozola sievas krogā, atklāja deputāts. Kalnozols gan atgādināja, ka Kaimiņš ir pazemojis viņa sievu no tribīnes.

Savas uzrunas noslēgumā politiķis aicināja deputātus cīnīties par idejām, nevis par to, kurš kuru vairāk pazemos.

Parlamentārietis Edvards Smiltēns arī apšaubīja lēmuma samērīgumu.

Savukārt Kaimiņš pauda: "Es neesmu nekāds cietējs. Es neuzskatu sevi par vainīgu sava viedokļa paušanā."

Jau ziņots, ka janvāra sākumā deputāts Kalnozols vērsās Saeimas komisijā ar lūgumu izvērtēt "Kaimiņa paustos uzsaukumus adresētus citiem tautas priekšstāvjiem un Latvijas sabiedrības locekļiem no Saeimas tribīnes, tai skaitā 2017. gada 16. novembra un 2017. gada 7. decembra sēdēs".

"Kopš brīža, kad Artuss Kaimiņš ir kļuvis par Saeimas deputātu, viņš neskaitāmas reizes aizvainojoši un neētiski izteicies par mani un citiem kolēģiem," savā iesniegumā komisijai rakstījis Kalnozols.

Viņš norādīja, ka 16. novembra un 7. decembra sēdēs Kaimiņš vērsies pie Kalnozola ar vairākiem personiski aizskarošiem un apvainojošiem uzsaucieniem: "Kad pēdējo reizi savu sievu siti?", "Aizej pie ārsta, ja gribas!", "Tu nodarbojies ar emocionālo vardarbību šeit!", "Tu esi slims!", "Un es saprastu, Valdi Kalnozol, manuprāt, jūs tiešām esat traks!"

Kalnozols uzsvēra, ka Kaimiņa uzsaukumi bijuši gan personīgi, gan viņa ģimeni aizskaroši, tāpēc viņš lūdz izvērtēt iesniegumu ne tikai par viņa personīgo aizskaršanu un apvainojumu, bet arī par Kalnozola sievas un bērnu aizskaršanu.

"Šāda veida uzvedība un personīgi aizskarošu apgalvojumu izteikšana pret mani un pārējiem Saeimas kolēģiem no deputāta Kaimiņa puses jau ir izveidojusies par normālu ikdienas praksi, savukārt brīdī, kad deputāts pārkāpj jebkādas "sarkanās līnijas" un sāk aizskart parlamentāriešu ģimenes locekļus un bērnus, tas ir jāaptur un par to jāsoda nekavējoties!" paudis deputāts.

Ziņots, ka 16. novembrī, debatējot par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā, Kalnozols apgalvoja, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir vardarbīgi pret saviem bērniem, neļaujot bērniem izaugt kopā ar abiem bioloģiskajiem vecākiem.

Viņš pauda, ka likums, kurā paredzēts sods par fizisku vardarbību, vēršas pārsvarā pret tēviem. "Tāpēc, ka policija teiks, ka ir ļoti daudz iesniegumu, ka tēvi ir vardarbīgi. Bet kāpēc tas tā ir? Tāpēc, ka pie mums ir pieņemts tāds "a priori" tēva tēls: viņš ir vardarbīgs, [bet] sieviete nav vardarbīga. Un tad, kad tēvs aiziet, iesniedz iesniegumu tiesā, ka sieviete ir bijusi vardarbīga, tad uz viņu skatās kā uz idiotu – ko tu te dari?" situāciju raksturoja deputāts.

Reaģējot uz Kalnozola sacīto, tribīnē kāpa deputāts Kaimiņš: "Klau, nu šitais ir nenormāli, ar ko tu nodarbojies tagad. Mēs runājam par Bērnu tiesību aizsardzības likumu, par darbiniekiem tajos bērnunamos. Par ko tu runā visu laiku?! Ko tu te lien virsū, nu? Apsēdies, nomierinies! Aizej pie ārsta, ja gribas!"

Savas uzrunas izskaņā Kaimiņš uzsauca Kalnozolam: "Tu nodarbojies ar emocionālo vardarbību šeit!" Tas tika uzņemts ar deputātu aplausiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!