Foto: AFI

Saeima lēmusi piešķirt Latvijas pilsonību modernās pieccīņas sportistam, Ukrainas iedzīvotājam Oleksandram Pinčukam par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Par pilsonības piešķiršanu balsoja 86 deputāti, viens deputāts bija pret un viens no balsojuma atturējās. Pret balsoja deputāts Varis Krūmiņš (LRA) un atturējās Ritvars Jansons (NA).

Lēmumu par pilsonības piešķiršanu pavadīja plašas debates. Kritisks par šī lēmuma pamatojumu bija deputāts Varis Krūmiņš (LRA).

"Jā, viņš [Pinčuks] ir startējis labi Eiropas čempionātos, viss, viņš ir pārstāvējis Ukrainu, ja! Bet kāpēc ir šis termins "par īpašiem nopelniem Latvijas labā"? Nu tad mums ir jāmaina visā likumdošanā kāds punkts un jāparedz, ka jauniem, talantīgiem un perspektīviem sportistiem, kas pārnāk dzīvot, ir gatavi atrasties šeit Latvijā un pārstāvēt mūsu valsti, var dot un piešķirt pilsonību. Bet tikai ne jau par īpašiem nopelniem, jo viņš uz šo brīdi Latvijas labā nav izdarījis pilnīgi neko, ja," uzsvēra Krūmiņš.

Savukārt deputāts Artuss Kaimiņš ("KPV LV") aicināja pilsonību sportistam piešķirt: "Ja jau mums ir tāda iespēja dabūt labu pieccīņnieku, kurš ir lojāls mūsu valstij un runā latviski, tad es neredzu iemeslu, kāpēc lai mēs nepiešķirtu pilsonību cilvēkam, kurš ir 22 gadus jauns."

Kā liecina Saeimā saņemtais Pinčuka iesniegums, viņš Latvijā strādā kopš 2016. gada augusta. Viņš uzsver, ka vēlas dzīvot Latvijā arī turpmāk un kā sportists vēlas pārstāvēt Latviju starptautiskajā arēnā.

Pinčuks savā iesniegumā lūdz rast iespēju piešķirt viņam Latvijas pilsonību, lai viņš varētu pārstāvēt Latviju A un B kategorijas sacensībās un vasaras olimpiskajās spēlēs 2020. un 2024. gadā.

Pēc Latvijas pilsonības iegūšanas viņš plāno atteikties no Ukrainas pilsonības.

Iepriekš Latvijas Modernās pieccīņas federācija lūgusi Saeimu izskatīt iespēju piešķirt pilsonību Pinčukam. Arī Latvijas Olimpiskā komiteja paudusi atbalstu Pinčuka centieniem iegūt Latvijas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!