Foto: LETA

Partija "Progresīvie" ir iepazinusies un atsaukusies politiskās partijas "Kustība "Par!"" iniciatīvai tikties, lai klātienē pārrunātu iespējamo sadarbību, gatavojoties rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, portālu "Delfi" informēja partijā.

Kā norādīja "Progresīvie" priekšsēdētājs Māris Graudiņš, partijas biedriem īpaši simpātisks ir aicinājums uz vēlēšanām apvienības veidot, balstoties uz kopīgiem principiem un vērtībām. Partijas ieskatā "Latvijas demokrātijas stiprināšanai un labklājības veicināšanai ir ļoti būtiski, ka politiskajās partijās apvienojas cilvēki ar līdzīgiem uzskatiem par valsts attīstību". Tāpat uz līdzīgiem principiem jāveido partiju apvienības.

Iepazīstoties ar "Kustības "Par!"" sagatavotajiem galvenajiem principiem un redzējumu par valsts attīstību, "Progresīvie" saskatījuši līdzīgu redzējumu, un "tas ir labs pamats sarunu sākšanai par sadarbību".

Tomēr partiju izbrīna fakts, ka uzrunātas ideoloģiski pretējas partijas, kuru vērtības ir diametrāli pretējas "Progresīvo" redzējumam par Latviju, "kas ir taisnīga, kur valda uzskatu brīvība, atvērtība, cilvēku vienlīdzība un solidaritāte".

"Progresīvos" izbrīna, ka uzrunātas partijas "Vienotība", "Latvijas attīstībai", kas "līdz šim un arī šobrīd skaidri paudušas un realizējušas neoliberālu ekonomisko politiku, veicinājušas Latvijā nevienlīdzību, veidojušas sarežģītu un netaisnīgu nodokļu politiku un nav konsekventi iestājušās par tiesisku valsti un korupcijas izskaušanu".

Partija "Progresīvie" augstu vērtē Jaunās Konservatīvas partijas (JKP) darbu un pēc vēlēšanām pilnīgi noteikti būtu gatava ar JKP sadarboties koalīcijā tāpat kā ar citām partijām, kas konsekventi iestājas pret oligarhu varu Latvijā, uzsvēra partijas vadītājs. Vienlaikus "Progresīvie" nesaskata iespējas veidot kopīgu programmu ar JKP, jo tā iestājas par konservatīvām vērtībām.

"Progresīvie" met akmeni arī "pariešu" dārziņā. Līdzšinējā "Kustības "Par!"" politiskā darbība un tās atbilstība partijas deklarētajām vērtībām līdz šim ir bijis lielākais klupšanas akmens partiju sadarbībā.

""Progresīvie" un partija "Kustība "Par!"" bija vienojušās par sadarbību, lai panāktu pērn pieņemtā veselības aprūpes finansēšanas likuma atcelšanu, sagatavojot un iniciējot 20 deputātu rosinātu konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā. Tomēr, neskatoties uz to, ka šāda rīcība bija ciešā saskaņā ar abu partiju programmām un vērtībām, partijas "Kustība "Par!"" Saeimas deputāti upurēja šo iniciatīvu un visiem Latvijas iedzīvotājiem pieejamu veselības aprūpi, lai saglabātu savu statusu valdošajā koalīcijā un "Vienotības" frakcijā," atgādināja Graudiņš.

"Progresīvo" un "Kustības "Par!"" tikšanās varētu notikt tuvākajā laikā.

Vēstīts, ka partija "Latvijas attīstībai" atsaukusies "Kustības "Par!"" aicinājumam apspriest iespējamo sadarbību rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Ziņots, ka partija "Kustība "Par!"" vairāku partiju līderiem piedāvās apspriest sadarbību Saeimas vēlēšanās.

Pamatojoties uz partiju programmām un "Kustības "Par!"" biedru aptaujas rezultātiem, Pavļuts uzrunājis partiju "Progresīvie", "Izaugsme", "Latvijas attīstībai", "Vienotība" un JKP līderus.

Ja vēlēšanas notiktu janvārī, par "Kustību "Par!"" gatavi būtu balsot – 1,4%, liecina pētījumu centra SKDS veikta pilsoņu aptauja, kas tapusi pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma. Savukārt lielāko vēlētāju atbalstu saņemtu "Saskaņa" un Zaļo un zemnieku savienība. No aptaujātajiem 26% nezināja, par ko balsotu vēlēšanās, savukārt 16,5% nepiedalītos Saeimas ievēlēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!