Foto: LETA

Pārkāpumi, kas konstatēti bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži", varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu, trešdien informēja Veselības inspekcijas (VI) direktore Indra Dreika.

Dreika norādīja, ka pēdējā VI pārbaude bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" notika 2014.gadā, un atkārtota pārbaude bez Tiesībsarga biroja iniciatīvas, visticamāk, notiktu šogad. Toreiz pārbaude noslēgusies ar "salīdzinoši pozitīviem rezultātiem", kas varētu būt saistīts ar to, ka šajā laikā slimnīcā nebija tik izteikts ārstu trūkums.

Dreika norādīja, ka slimnīcā trūkst ārstu, tomēr Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško sacīja, ka nevarot arī teikt, ka slimnīcā ārstu nav vispār.

Slimnīcā strādā psihiatrs Jānis Bojārs, kurš savu darbu veic divas reizes nedēļā, turklāt šajās dienās sniedz arī maksas pakalpojumus - tagad gan Bojārs dienās, kad jāveic darbs "Ainažos", maksas pakalpojumus vairs nesniedzot. Patlaban uz izmeklēšanas laiku atstādinātā valdes locekle Ilona Balode veica arī pediatra pienākumus slimnīcā, jo iestādes lielums atļaujot šos abus amatus savienot.

Kā norādīja Mūrmane-Umbraško, patlaban darbam slimnīcā "Ainaži" piesaistīti speciālisti no Rīgas, turklāt ministrija darīs visu savu iespēju robežās, lai slimnīcai piesaistītu nepieciešamo personālu. VM arī sola veikt pārrunas ar visām iestādēm, kas strādā psihiatrijas jomā, lai nodrošinātu, ka visi normatīvi tiek ievēroti.

Arī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes priekšsēdētājs un Bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" valdes locekļa pienākumu izpildītājs Jānis Buģins uzsvēra, ka iestādē patlaban svarīgi nodrošināt pietiekošu ārstu skaitu, jo ārstam slimnīcā jāatrodas 24 stundas diennaktī.

Buģins uz "Ainažiem" jau nosūtījis bērnu psihiatru no Rīgas, kas gan esot pagaidu risinājums. Tāpat tiek veiktas pārrunas ar bērnu ģimenes ārstiem, jo pagaidām katram no pacientiem ģimenes ārsti izsijāti pa visu Latviju, tomēr būtu jāpanāk, ka šis ārsts ir turpat tuvumā. Tāpat kāda ārste jau piekritusi strādāt "Ainažos", turklāt varētu tikt piesaistīti arī rezidenti, lai nodrošinātu dežūras. "Jā, tie ir pagaidu risinājumi, bet viss notiek," sacīja Buģins.

Kā ziņots, pārkāpumi Ainažos saistīti ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju - tiek runāts par pārkāpumiem fiksācijas ilgumā un pārtraukumu apmēra.

Patlaban Veselības inspekcijai dots uzdevums veikt papildu pārbaudes citās psihoneirloģiskajās slimnīcās, īpaši koncentrējoties uz tiem pakalpojumiem, kas tiek sniegti bērniem.

Slimnīcas "Ainaži" valdes locekle Ilona Balode uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināta. Slimnīcas darbības nodrošināšanai tās valdē uz laiku iecelts Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Buģins, kuram uzdots iepazīties ar situāciju.

Balode atzīst, ka pacientu fiksēšana pie gultām ir notikusi, taču nepārkāpjot normatīvajos aktos noteiktās prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!