Foto: Shutterstock
Turpmāk miruša cilvēka ķermeņa ievešanai valstī vairs nebūs nepieciešams Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) akcepts, liecina otrdien valdībā pieņemtais noteikumu projekts.

Patlaban spēkā ir kārtība, kādā ieved valstī vai izved no tās miruša cilvēka ķermeni, pārvadā, glabā, apbedī vai kremē no infekcijas slimības miruša cilvēka ķermeni un veic obligāto patologanatomisko izmeklēšanu diagnozes precizēšanai pēc slimnieka nāves. Un kārtībā līdz šim tika noteikts, ka pēc miruša cilvēka ķermeņa pārvadāšanas atļaujas vai izziņas par nāves cēloni izskatīšanas PVD amatpersona apliecina mirušā cilvēka ķermeņa ievešanu valstī ar parakstu un zīmogu kravas pavadzīmē.

Kā norāda Veselības ministrija (VM), kura iesniedza valdībā grozījumus, PVD darbības mērķis ir nodrošināt patērētājiem nekaitīgas un drošas pārtikas, dzīvnieku barības, dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un veterināro zāļu kvalificētu un efektīvu valsts uzraudzību un apriti, kā arī dzīvnieku veselības un labturības, ciltsdarba, nepārtikas preču drošuma un fitosanitāro robežkontroles prasību ievērošanu. Šī iemesla dēļ PVD mērķim un funkcijām neatbilstošais uzdevums svītrots.

VM skaidro, ka starptautiskos dokumentos pastāv pieaugoša nepieciešamība vienkāršot formalitātes, kas attiecas uz līķu starptautisko transportēšanu, turklāt nepastāvot bažas par līķu transportēšanas briesmu radīšanu veselībai, pat ja nāves cēlonis bijis lipīga slimība. Tas saistīts ar to, ka transportēšanas atļauja tiek izsniegta pēc tam, kad visas medicīniskās, veselības, administratīvās un tiesiskās prasības, kuras ir spēkā nosūtītājas valsts likumos attiecībā uz līķu transportēšanu ir izpildītas un mirstīgās atliekas ievietotas zārkā atbilstoši prasībām, uzver ministrija.

Pēc VM paustā, lielākais risks, transportējot miruša cilvēka ķermeni pāri robežai, ir saistīts ar kontrabandu, turklāt zārks transportējams kā parasta krava un tam jābūt iesaiņotam tā, lai tas nemaz neatgādinātu zārku, tāpēc pārbaudei nav jāizvirza specifiskas prasības. Šāda veida kravas sūtījuma pārvešanu pāri robežai attiecas vispārējās muitas un robežšķērsošanas prasības, kas jau ir noteiktas citos normatīvajos aktos, un kuras veic attiecīgās kompetentās iestādes.

VM norāda, ka, svītrojot prasību apliecināt miruša cilvēka ķermeņa ievešanu valstī ar parakstu un zīmogu kravas pavadzīmē, tiek mazināti šķēršļi miruša cilvēka ķermeņa ievešanai valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!